Már most a téli energiahiány veszélyére figyelmeztetnek Németországban

Már most a téli energiahiány veszélyére figyelmeztetnek Németországban

Németország gáztárolói már most jobban feltöltöttek, mint 2022 nyarán. Ennek ellenére a Szövetségi Hálózati Ügynökség figyelmeztet a téli energiaellátást érintő esetleges fennmaradó kockázatokra, és ismét takarékosságra szólít fel.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. AUGUSZTUS 14. 10:44

A jól feltöltött gáztárolók ellenére a németországi Szövetségi Hálózati Ügynökség nem akar tiszta vizet önteni a pohárba a jövő téli energiaellátás tekintetében. Az ügynökség továbbra is „fennmaradó kockázatokat” lát a gázhiányban, ezért ismét takarékosságra szólít fel. Igaz, hogy az orosz gáz kiesése után más ellátási források állnak rendelkezésre,

„ennek ellenére korai lenne még a győzelem kikiáltása”

mondta Klaus Müller, a hatóság elnöke a Neue Osnabrücker Zeitungnak adott interjúban, aki a maradék kockázatok közé sorolta az európai hideg telet.

„Végül a vezetékek elleni támadások továbbra is horrorforgatókönyvek maradnak”

– figyelmeztetett. Veronika Grimm gazdasági szakértő szintén arra buzdította a polgárokat, hogy a következő télen takarékoskodjanak a fűtéssel.

„A gázellátás ismét szűkös lehet, még a megépített cseppfolyósított földgáz-terminálok ellenére is”

hívta fel a figyelmet a szakember, aki a Gazdasági Szakértői Tanács tagja is. Úgy véli, ami igaz volt a tavalyi télre, az még inkább igaz lesz az idei télre, és az európaiak ismét csak reménykedhetnek abban, hogy olyan enyhe lesz, mint legutóbb.

A szövetségi kormány korábbi tájékoztatása szerint egyébként a tárolókban 100 százalékos töltöttségi szinten tárolt földgáz mennyisége nagyjából két-három átlagos hideg téli hónap fogyasztásának felel meg. Vagyis, ha csordultig tele lennének a tárolók, és egyáltalán nem érkeznek utánpótlás, 2-3 hónapig épphogy kihúzná az ország a gázzal, persze ha eleget takarékoskodnak közben.

Veronika Grimm a zsugorodó német gazdaság kapcsán azt is megjegyezte a fenti interjúban, hogy a németországi embereknek fel kell készülniük a nehéz időkre.

„A német gazdaság stagnálásának jelenlegi szakaszában kevésbé számít, hogy éppen a nulla vonal felett vagy alatt vagyunk-e”

– mondta, és hozzátette, hogy a politikusoknak tisztán és érthetően ki kell mondaniuk a lakosság felé: a gazdaság klímasemlegességre való átalakítása valamibe kerül.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

cold, energy, germany, winter