Sötét felhők gyülekeznek Ursula von der Leyen felett

Sötét felhők gyülekeznek Ursula von der Leyen felett

Néhány hónappal az európai parlamenti választások előtt egyre több területen főhet a feje az Európai Bizottság első emberének.

POLITIKA 2023. NOVEMBER 2. 12:55

Az Európai Bizottság elnökének hivatali ideje egy év múlva lejár, de már most folynak a találgatások arról, hogy ki veszi át a helyét. Az európai szocialisták és Manfred Weber Európai Néppártja bízik abban, hogy összeáll a többség az Európai Unió kormányzására. Bár Ursula von der Leyen ott van a jelöltek között, egyre többen tartják úgy, hogy rendkívül inkompetens, és egyenesen az Európai Bizottság eddigi legrosszabb vezetője.

Ursula von der Leyen volt Angela Merkel egykori német kancellár kabinetjeinek legrosszabb minisztere, a védelmi minisztérium egyik legügyetlenebb vezetője. Csak azért nem az utolsó helyen kullog, mert Christine Lambrecht volt védelmi miniszternek sikerült történelmi mélységekbe vezetnie a német védelmi erőket.

„Saját vélemény és fantázia nélküli, engedelmes, szenvtelen, nagyképű és infantilis, mint a baloldali ifjúsági aktivisták, így kiváló jelölt volt Berlin utasításainak végrehajtására és befolyásának kiterjesztésére. Integritása, éppoly szerény, mint termete, arra utalt, hogy buzgón el tudja végezni a rábízott feladatokat, többek között azt, hogy az Uniót a német nagyvállalatok érdekeit erőltesse”

írja Matuszak egy véleménycikkben. Az, hogy ki lesz a Bizottság vezetője, német belügy lehet, hiszen Manfred Weber nem adta fel az ambícióit. Ennek előkészületét talán a francia Le Monde magazin egyik cikke szolgáltatta, amely példátlan módon támadta von der Leyen elnököt, nárcizmussal, hiúsággal, szégyentelen önreklámozással, jogköreinek túllépésével és a tagállamok hangjának figyelmen kívül hagyásával vádolva őt.

A legemlékezetesebb baklövést a koronavírus idején követte el a bizottsági elnök. A vakcinák közös beszerzése igazi katasztrófa lett. A Bizottság teljes alkalmatlanságát legjobban az akkori Olaf Scholz példázta, aki a média szerint állítólag ököllel az asztalra csapott egy német kabinetülésen, és azt kiabálta, hogy ez a legjobb reklám a Brexitnek. Az EU ugyanis jóval később vásárolta meg az oltóanyagot, mint az összes nyugati ország és Izrael.

Külön kérdés magának von der Leyennek a bűnrészessége, a levelezése és a háttéralku a Pfizerrel, amelynek egyik cégét nem más vezeti, mint von der Leyen szeretett házastársa. A tárgyalásokkal kapcsolatos levelezés bár véletlenül eltűnt von der Leyen elektronikus eszközeiről, még ma sem tudta lemosni magáról a botrányt. Hasonló esetek egyébként korábban is megesett már vele, amikor a német védelmi minisztérium vezetőjeként tanácsadói szerződéseket kötött a McKinsey-vel.

POLITIKA

Címkék:

eu, european commission, ursula von der leyen