Elegük van Brüsszel őrületéből

Nicolas Bay: Az elmúlt években az Európai Bizottság a macronistákon, a szocialistákon, sőt az Európai Néppárton keresztül szisztematikus, ádáz harcot folytatott a Lengyelországban hatalmon lévő konzervatívok ellen

POLITIKA 2024. MÁRCIUS 19. 12:06

Brüsszel egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy Donald Tusk lengyel miniszterelnök kétlábbal tiporja a jogállamiságot, miközben az előző, jobboldali kormány ellen évekig boszorkányüldözést folytatott – pusztán azért, mert a kormány nem értett egyet Brüsszellel. Erről beszélt Nicolas Bay francia európai parlamenti képviselő, az Éric Zemmour által vezetett Visszahódítás párt politikusa.

„Itt vagyok Varsóban, és mint már tudják, a legutóbbi, októberi parlamenti választásokon a Jog és Igazságosság párt, amely a konzervatív jobboldal pártja – amely szövetségesünk az Európai Parlamentben az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportban – továbbra is az első politikai erő Lengyelországban, de nem sikerült abszolút többséget szerezniük. Donald Tusk, Macron és Ursula von der Leyen jelöltje volt az, aki a baloldali és a szélsőbaloldali pártokkal koalíciót kötve többséget hozott létre, akiknek együtt sikerült többséget alkotniuk”

– idézte fel a tavaly őszi eseményeket egy videóüzenetben a francia politikus. A közösségi oldalára feltöltött felvételen kiemelte, hogy

„Mint tudják, az elmúlt években az Európai Bizottság a macronistákon, a szocialistákon, sőt az Európai Néppárton keresztül szisztematikus, ádáz harcot folytatott a Lengyelországban hatalmon lévő konzervatívok ellen, folyamatosan a jogállamiság megsértésével vádolva őket. A valóságban, mint tudjuk, ez csak ürügy volt, mert a lengyel kormány olyan politikát folytatott, amely nem tetszett Brüsszelnek; nem fogadta be az illegális bevándorlókat, nem volt hajlandó részt venni a migránsok áttelepítésében, elutasította az LMBT-kollektíva követeléseit, és rendet akart tenni az igazságügyi intézményekben, megfékezve a múltbeli túlkapásaikat.”

Lengyelország sokáig kommunista uralom alatt állt, és így a múltból származó rossz szokások, a politikai hatalom és az igazságügyi intézmények közötti túl szoros kapcsolatok megmaradtak. Nos, a konzervatívok modernizálni akarták a rendszert, biztosítva az igazságszolgáltatás szervezete feletti demokratikus ellenőrzést és a hatalmi ágak egyértelmű szétválasztását, ahogyan az sok országban létezik. Az Európai Bizottság folyamatosan megpróbálta megbénítani ezeket a reformokat, annak ellenére, hogy a lengyel nép akarata megerősítette őket, és ezt a közvélemény-kutatások is megerősítették – jegyezte meg Bay, majd hozzátette:

„Röviden, ez folyamatos támadások voltak Lengyelország ellen és pénzügyi zsarolás. És most, hogy Donald Tusk van hatalmon , szinte hihetetlen dolognak lehetünk tanúi, mivel Tusk kihasználja a jelenlegi helyzetet, amelyben egy nagyon bizonytalan többségnek köszönhetően hatalmon van, hogy heves harcot és tisztogatást folytasson az igazságszolgáltatásban a bírák háttérbe szorításával.”

A francia európai parlamenti képviselő nem tudott szó nélkül elmenni az erőszakos fellépés mellett sem, amelyet Donald Tusk és baloldali kormány mutatott be a kormányzás első hónapjaiban. Azon túl, hogy törvénysértő módon erőszakkal távolította el a közmédia munkatársait a kormány, letartóztatták a lengyel elnöki palotában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben is részesített képviselőit. A politikusok letartóztatása óriási felháborodást váltott ki Lengyelországban, politikusok és a lengyelek nagy része egyaránt

a jogállamiság ismételt sárba tiprásáról beszélnek, ami az elmúlt hetekben rendszeressé vált az országban, amióta Donald Tusk átvette a hatalmat.

Mindeközben az orwelli időket idéző erőszakos politikai tisztogatással mit sem törődik Brüsszel. A V4NA egyébként többször is megkereste az Európai Bizottságot ebben a kérdésben, szerettük volna megtudni, hogy mit gondolnak a lengyel kormány jogállamiságot eltipró magatartásáról. A brüsszeli buborék krémje egyszer-egyszer válaszolt a megkeresésünkre, de minden alkalommal kezüket mosva azt válaszolták, hogy nem foglalkoznak tagállami belügyekkel.

POLITIKA

Címkék:

eu, europe, france, poland