Még a brit királyi család is megremeg az Epstein-botrányban

Még a brit királyi család is megremeg az Epstein-botrányban

András yorki herceg épphogy elkezdte a visszatérést a királyi család életébe, máris főhet a feje.

NAGYVILÁG POLITIKA 2024. JANUÁR 9. 05:34

Alig néhány héttel ezelőtt András yorki herceg karácsony napján testvérével, III. Károly királlyal és a királyi család többi tagjával együtt sétált a templomba, ezzel is jelezve a fokozatos visszatérést a királyi család életébe. Az idill azonban nem tartott sokáig, nem sokkal később ugyanis bombaként robbant a botrány, amikor olyan bírósági dokumentumok szivárogtak ki, amelyek a néhai szexuális ragadozó Jeffrey Epstein botrányának friss vallomásait tartalmazták. Ezekben a dokumentumokban pedig ismét megnevezték Andrást. Igaz, jogilag ez még egyáltalán nem jelent semmit, de ismerve, hogy korábban éppen az Epstein-botrány miatt kényszerült száműzetésbe, a herceg feje most megint főhet az új dokumentumok miatt.

Nem sokáig élvezhette tehát a békés napokat a brit királyi család.

Mint ismert, az egykori üzletember Jeffrey Epsteint 2019 júliusában vették őrizetbe New Jersey-ben egy repülőtéren, majd szexuális bűncselekmények elkövetésével és kiskorúakat érintő emberkereskedelemmel vádolták meg. 2019. augusztus 10-én halt meg, amíg fogságban volt a vizsgálat alatt, a hivatalos vélemények szerint a cellájában felakasztotta magát. A módszerei világhíresek lettek, állítólag olyan is előfordult, hogy Epstein privát karib-tengeri szigetére vitette a fiatalkorú áldozatokat, akiket ő és barátai megerőszakoltak és pénzzel, valamint fenyegetéssel hallgattattak el.

Visszatérve András hercegre, a neve nem először merül fel az ügyben. 2021-ben a Jeffrey Epsteint feljelentő nők egyike, Virginia Giuffre egy manhattani bíróságon szexuális visszaélés miatt pert indított András yorki herceg ellen, azt állítva, hogy megerőszakolta őt még 17 éves korában. Egy másik vádló, Johanna Sjoberg pedig azt állította, hogy 2001-ben Epstein manhattani lakásában a kanapén ülve tapogatta a mellét.

„Ez továbbra is beárnyékolja a királyi család ezen generációját”

mondja Anna Whitelock, a modern monarchia történetének professzora, aki a Londoni Egyetemen tanít.

III. Károly testvére most az otthonát is elveszítheti az Epstein-akták miatt. 2003 óta él feleségével a Royal Lodge-ban, de már tavaly is az a szóbeszéd járta, hogy Andrásnak el kell majd hagynia az ingatlant. A mostani botrány azonban még jobban felerősítette ezt a szándékot, miszerint a windsori lakhelyéről egy kisebb ingatlanba helyezik át, ami jobban illik a lefokozott rangjához.

Ezt az ötletet teljes mellszélességgel támogatja Vilmos herceg és Katalin hercegné, akiknek már egy ideje fáj a foguk a Royal Lodge-ra. Az Epstein-botrány legújabb fejezete és az András hercegnek szánt mellékszerep pedig kapóra jönne a királyi házaspárnak.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

british royal family, jeffrey epstein