Németország mindig tudja, mi a baja Európának, csak a saját gondjaival tehetetlen

Gúnyos véleménycikket közölt Zdzislaw Krasnodebski, a lengyel konzervatív Jog és Igazságosság párt európai parlamenti képviselője.

POLITIKA 2023. DECEMBER 11. 13:58

A kérdés, hogy Németország újraegyesítése hiba volt-e vagy sem, első pillantásra abszurdnak tűnik – írja véleménycikkében Zdzislaw Krasnodebski, a lengyel konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt európai parlamenti képviselője, amelyet a Remix News is szemlézett. Szerinte

ha elfogadjuk, hogy a nemzeteknek joguk van az önrendelkezéshez és a függetlenséghez, és ha figyelembe vesszük, hogy a berlini fal leomlása Európa modernkori történelmének egyik legfényesebb pillanata volt, akkor a legtöbben azt állítják, hogy Németország újraegyesítése nélkül nem lett volna lehetséges Európa újraegyesítése, és Közép- és Kelet-Európa függetlenítése Oroszországtól.

Lengyelország antikommunista ellenzéke úgy fogadta el Németország újraegyesítését, mint valami természetes és pozitív dolgot, amely geopolitikai változáshoz vezet. Bíztak Németországban, mint demokratikus országban, amely megbirkózott a múltjával.

A politikus megjegyezte ugyanakkor, hogy a németek nem a nemzetállam hívei, és inkább egy olyan államot látnának szívesebben, amelynek egyetemes küldetése Európa uralása. Mentalitásuk alapvetően birodalmi, és annak militarizálása két világháborúhoz vezetett.

Ma Németország nem militarista, de továbbra is meg van győződve arról, hogy küldetése Európa vezetése. Nem érzik egyenrangúnak a többi európai nemzetet, és csak vonakodva hajlandóak Franciaországot partnerré tenni az egész vállalkozásban. A német neoimperializmus ma az EU zászlaját viseli. Meg vannak győződve arról, hogy tudják, mi a jó Európának, még akkor is, ha nehezen tudják meghatározni, mi a jó magának Németországnak – fogalmazott a konzervatív európai parlamenti képviselő.

Zdzislaw Krasnodebski szerint éppen ezért alapvető a kérdés, hogy nem lenne-e jobb, ha Ausztria és Svájc német nyelvű kantonjai mellett lenne még néhány további német állam (önállóan), mint például Bajorország és Szászország. Ez azt jelenthetné, hogy jobb lenne az egyensúly Európában.

Segíthetne véget vetni a németek Európa uralmi ambícióinak, különösen mivel a német politikai osztály olyan irreálisan nagy vezetői ambíciókkal rendelkezik, miközben látszólag túlterheltek a maguk elé kitűzött feladattal, és rossz vagy akár katasztrofális irányba tolják Európát.

POLITIKA

Címkék:

eu, germany, poland