Hessenben érhet véget a német belügyminiszter ámokfutása

Hessenben érhet véget a német belügyminiszter ámokfutása

Ha Nancy Faeser számára balul sül el a hétvégi hesseni választás, akkor könnyen lehet, hogy politikai pályafutása is a végéhez ér.

POLITIKA 2023. OKTÓBER 6. 08:37

Nagy bajban van Nancy Faeser német szociáldemokrata belügyminiszter. Vasárnap két német tartományban is választásokat tartanak, Bajoroszág mellett Faeser hazájában,Hessenben. A hazai pálya azonban kevés jóval kecsegtet a szélsőbaloldali tárcavezetőnek. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ugyanis az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali pért felemelkedése a kormányzó szociáldemokraták bukását jelentheti. Mindez szövetségi szinten még nagyobb következményekkel járhat, ami Nancy Faeser állásába is kerülhet.

Az SPD a múlt hónap óta négy pontot veszítve sokkoló mélypontra, 16 százalékra süllyedt, így az AfD-vel és a Zöldekkel holtversenyben a második helyen áll. Az AfD szeptemberhez képest egy pontot emelkedett, míg a Zöldek három pontot veszítettek.

Az ilyen felméréseket látva egyre több a találgatás, hogy a szintén SPD-s Olaf Scholz kancellár a választások után menesztheti Faesert, mivel számos kérdésben inkább már teher Scholz számára. Ilyen a tömeges bevándorlással kapcsolatos álláspont, vagy éppen a jobboldali csoportok és pártok ellen hirdetett boszorkányüldözés, ezekben a kérdésben a szövetségi kormány már nem feltétlenül osztja Faeser véleményét. A Remix hírportál felidézi, hogy Faeser nem sokkal azelőtt, hogy belügyminiszter lett, az „Antifa Magazine” című, a hírhedt terrorista csoporttal kapcsolatban álló magazinban valóságos háborút indított a jobboldal ellen. Az AfD-t az állambiztonsági szolgálatok teljes apparátusával vette célba.

A bevándorlás kapcsán pedig őrültebbnél őrültebb ötleteket próbál átpasszírozni a kormányon. Pártja Hessenben ebben a hónapban azt is javasolta például, hogy a bevándorlók már hat hónapos németországi tartózkodás után szavazati jogot kapjanak a tartományi választásokon, ami válságot okozott a pártban. Emellett a gyorsabb és könnyebb letelepedés mellett kardoskodik országos szinten.

Öt évvel ezelőtt az SPD 19,6 százalékot ért el Hessenben, ami 1946 óta a legrosszabb eredményük volt. Ennek következtében bármi, ami ennél az eredménynél rosszabb lesz, egyértelműen Faeser számlájára írható, mivel Hessenben ő vezeti a szociáldemokratákat.

A kereszténydemokraták (CDU) 31 százalékkal erős választási eredményre számíthatnak. A CDU jelenleg a Zöldekkel kormányoz, de ha a felmérések igazak, akkor ez a koalíció ingatag lábakon állhat. Az együttes 47 százalékkal azonban elméletileg még öt évig kormányozhatnának – írja a Remix.

POLITIKA

Címkék:

election, germany, spd