Németország 38 ezer tonna szemetet rakott le Lengyelországban

Németország 38 ezer tonna szemetet rakott le Lengyelországban

Az Európai Bizottság most úgy döntött, hogy vissza kell vinniük a szemetet a németeknek.

POLITIKA 2023. OKTÓBER 23. 07:00

Pont került egy rendkívül kényes és régóta húzódó vita végére Németország és Lengyelország között. Az Európai Bizottság megegyezett Lengyelországgal a Németországgal a lengyelekhez illegálisan szállított német hulladékkal kapcsolatos ügyben, erről Anna Moskwa lengyel éghajlat- és környezetvédelmi miniszter számolt be a közösségi oldalán.

„Németországnak el kell vinnie a Lengyelországban illegálisan tárolt hulladékot! Az Európai Bizottság elismerte, hogy Lengyelországnak van igaza a Németországgal folytatott vitában. Követeljük a berlini hatóságoktól, hogy az elkövetkező napokban gyűjtsék össze a hátrahagyott hulladékot. Ha ezt nem teszik meg azonnal, a következő lépés az lesz, hogy panaszt teszünk az Európai Bíróságon”

– fogalmazott.

A csatolt dokumentum többek között felhívja a figyelmet arra, hogy Németország nem teljesítette kötelezettségét, hogy a 30 napos határidőn belül visszavegye az egyik helyszínről (Tuplice) származó hulladékot, és bizonyos mértékig azzal, hogy egy másik helyszínről (Stary Jawor) sem.

Emlékezetes, még szeptember végén tartottak meghallgatást az Európai Bizottság előtt Lengyelország panaszával kapcsolatban, amely szerint Németország megtagadta a Lengyelországba szállított és illegálisan tárolt 38 500 tonna hulladék eltakarítását. A német szövetségi kormány azt állítja, hogy az ügy a német regionális közigazgatás felelőssége, de nem tettek semmit a hulladék visszavételére. A lengyel büntető törvénykönyv egyébként 12 évig terjedő börtönbüntetést és 2,5 millió euróig terjedő pénzbírságot helyez kilátásba a hulladék lerakásáért és elhagyásáért – emlékeztet a Remix News.

POLITIKA

Címkék:

dumps, germany, poland