Az Egyesült Királyság importálja a bűnözést

Az Egyesült Királyság importálja a bűnözést

A brit lakosság többsége úgy gondolja, hogy a migráció összefügg a bűnözés növekedésével.

NAGYVILÁG 2024. MÁJUS 18. 16:02

A brit kormányt egyre többször kérik, hogy hozzon nyilvánosságra adatokat a migránsok és menedékkérők bűnözéséről nemzetiség szerint, a lakosság 56 százaléka pedig úgy véli, hogy a migráció „általánosságban a bűnözés mértékének növekedését eredményezi” – derült ki YouGov közvélemény-kutató intézet friss felméréséből.

Ezzel szemben mindössze a britek 3 százaléka mondta azt, hogy a migráció csökkenti a bűnözést, míg 28 százalékuk szerint „általában nincs különbség”, további 13 százalékuk pedig bizonytalan.

A börtönstatisztikák szerint a muszlim vallásúak és az úgynevezett BAME (fekete, ázsiai, kisebbségi, etnikai) csoportba tartozó személyek felülreprezentáltak a börtönökben, hívja fel rá a figyelmet a Breitbart amerikai hírportál. Mint írják a statisztikák szerint az albán fogvatartottak száma is erőteljesen megnőtt Nagy-Britanniában: az elmúlt évtizedben a 2013-as 212-ről tavaly 1475-re emelkedett.

Tavaly júniusban 10 321 külföldi volt bebörtönözve Angliában és Walesben, ami az összes rab 12 százalékát jelenti. A belügyminisztérium azonban, bár nyilvántartást vezet a Nagy-Britanniában letartóztatottak etnikai hovatartozásáról, nem hajlandó közzétenni a bűncselekmények nemzetiség szerinti teljes bontását.

A minisztérium azt sem hozza nyilvánosságra, hogy a fogvatartottak legálisan tartózkodnak-e az országban.

Nigel Farage, a Brexit vezetője ennek kapcsán azzal vádolta a kormányt, hogy „tömeges bűnözést” importál a nyitott ajtókkal működő bevándorlási rendszerén keresztül, amely rekordmennyiségű külföldit (2022-ben közel háromnegyedmilliót) engedett be az országba, és továbbra is havonta több ezer illegális bevándorló özönlik át Franciaországból a La Manche-csatornán.

Suella Braverman volt belügyminiszter hasonlóan figyelmeztetett, azt állítva, hogy a migránsok – különösen azok, akik illegálisan törnek be az országba – kulcsszerepet játszanak az országban tapasztalható „megnövekedett szintű bűnözés” kialakulásában.

Annak érdekében, hogy tisztább legyen a kép a migráció bűnözésre gyakorolt hatásáról, Robert Jenrick volt bevándorlási miniszter felszólította a kormányt, hogy kezdje el nyilvántartani és közzétenni minden elítélt bűnöző állampolgárságát, bevándorlási és vízumstátuszát. A volt miniszter a Belügyminisztérium kettéválasztását is javasolta, azzal érvelve, hogy az illegális bevándorlás ellenőrzésével egy külön osztályt kellene megbízni.

„Nem remélhetjük, hogy helyrehozhatjuk a bevándorlási rendszerünket anélkül, hogy megértenénk a problémát. A legális és illegális migrációról szóló nemzeti vitát akadályozza a migráció költségvetési-, gazdasági- és társadalmi hatásairól szóló adatok hiánya” – mondta Jenrick márciusban a The Telegraphnak. És kiemelte:

Egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy az Egyesült Királyság importálja a bűnözést, különösen az erőszakos bűncselekményeket, a szexuális támadásokat és a kábítószer-kereskedelmet. Szükségünk van az átláthatóságra, hogy a nyilvánosság tudja, mi történik, és a politika ennek megfelelően alakulhasson

– fogalmazott.

NAGYVILÁG

Címkék:

crime, migration, uk