Ki akarták tiltatni Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválról

Svéd művészek nyílt levelet írtak az Európai Műsorszolgáltatók Uniójának, amelyben habzó szájjal követelték, hogy tiltsák meg az izraeli művészek indulását. A levelet Greta Thunberg édesanyja is aláírta, akinek a konfliktus kirobbanása óta Izrael-ellenes megnyilvánulásai vannak.

NAGYVILÁG POLITIKA 2024. FEBRUÁR 1. 13:02

Több mint ezer svéd művész, köztük számos népszerű név az országban követeli, hogy tiltsák meg Izrael részvételét az Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet idén tavasszal rendeznek meg a svédországi Malmőben.

„Izrael brutális hadviselése a Gázai övezetben létfontosságú civil infrastruktúrát pusztított el, embertelen életkörülményeket teremtett, és a lakosok 85 százalékát menekülésre kényszerítette”

– írják habzó szájjal a petíciót aláíró művészek. A nyílt levél szerint az évente megrendezett dalversenyt szervező Európai Műsorszolgáltatók Uniójának hitelessége megkérdőjeleződne, ha engedélyezné Izrael részvételét a versenyen. A nyílt levelet aláírók között van Greta Thunberg édesanyja, Malena Ernman, aki az izraeli–palesztin konfliktus kitörése óta aktívan támogatja Palesztinát és Izrael ellen uszít.

Az Európai Műsorszolgáltatók Uniója ugyanakkor határozottan elutasította a nyílt levelet, mondván, hogy Izrael teljesítette a dalversenyen való részvételhez szükséges összes követelményt. Az is kiderült azóta, hogy két izraeli művész nevez a megmérettetésre.

A közösségi médiában óriási vita alakult ki az ügyben. Az Izrael-ellenes hangok szerint nincs helye háborúnak és gyűlölködésnek a dalfesztiválon, csak a békének. Az érvelésük azonban érdekesen hangzik annak fényében, hogy a béke jegyében gyűlölködve tiltatnának ki művészeket. Az alábbi videóban szereplő nő rendkívül nagy ellentmondással arról beszél, hogy a zene a szeretetről szól, és ezért ki kell tiltani Izrael.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

eurovision, israel, war