Luxusórák, autók és aranyrudak a vesztegetési botrányban

Luxusórák, autók és aranyrudak a vesztegetési botrányban

Az elmúlt időszakban egyre több hír lát napvilágot a külföldi befolyásolási kísérletekkel kapcsolatban. Az Európai Parlamentet megrázó korrupciós botrányhoz kísértetiesen hasonló robbant ki az Egyesült Államokban.

POLITIKA 2024. JANUÁR 7. 06:01

Az Egyesült Államokban 2023 szeptemberében Bob Menendez demokrata szenátor ellen a New York déli körzetének szövetségi ügyészei három, Egyiptomot érintő vesztegetési ügyekkel kapcsolatos bűncselekmény gyanújával emeltek vádat.

A politikus a vádak szerint segített, és bizalmas információkat adott át az egyiptomi kormánynak anyagi javakért cserébe.

A többszörösen korrupciós vádak kereszttüzébe került New Jersey-i szenátor ellen a minap egy második pótlólagos szövetségi vádiratot nyújtottak be, amelyben az ügyészek azt állítják, hogy

Menendez ajándékokat, több tízezer dolláros órákat, autókat, több százezer dollárnyi készpénzt, aranyrudakat, luxusautót és lakáshitelre vonatkozó kifizetéseket fogadott el azért, hogy a kongresszusban lobbizzon Katar és Egyiptom érdekében, segítsen az ország befektetéseivel és imázsépítésével kapcsolatban.

Az ügyészek szerint a szenátor volt az összekötő a Fred Daibes nevű amerikai üzletember és katari kormányhoz kötődő befektetési társaság között. Menendez feladata az volt, hogy segítse Katart, ezért cserébe pedig a katari kormány segített tető alá hozni egy többmillió dolláros befektetést az üzletember és a katari befektetési alap között. A korrupt politikus első lépésben bemutatta Daibes-t a katari királyi család egyik tagjának, aki a katari befektetési társaság igazgatója volt

A vádiratból az is kiderül, hogy mindeközben párhuzamosan a demokrata szenátor több Katart támogató nyilatkozatot is tett. 2021 szeptemberében Daibes állítólag egy titkosított üzenetküldő alkalmazás segítségével üzenetet küldött Menendeznek egy Katart támogató szenátusi állásfoglalással kapcsolatban.

Menendez ígéretet tett arra a katariaknak, hogy figyelemmel fogja kísérni a Biden-kormányzat azon erőfeszítéseit, hogy több amerikai katonai személyzetet küldjön Katarba, valamint vállalta azt, hogy a katonai védelem bővítése és felgyorsítása érdekében közbe fog járni. Mindezek mellett a politikus arra is ígéretet tett, hogy a különleges bevándorlási vízum (SIV) iránti kérelmek elbírálásával kapcsolatban teljesíti a katari kérését a folyamat felgyorsítása érdekében.

Menendez ezt követően egy nyilatkozatot adott ki, amelyben méltatta a katari kormány humanitárius erőfeszítéseit.

2020. december 9-én Menendez olyan határozatokat szorgalmazott a törvényhozásban, amelyek célja a Trump-kormányzat azon intézkedéseinek meghiúsítása volt, hogy fegyvereket, repülőgépeket és fegyverrendszereket adjon el Katar egyik fő riválisának, az Egyesült Arab Emírségeknek. A szenátor szerint túl sok az eladással kapcsolatos kérdés merül fel az Egyesült Államok hosszú távú nemzetbiztonsági érdekeivel kapcsolatban, utalva az Egyesült Arab Emírségek kapcsolatára Oroszországgal és Kínával.

A katari befektetési társaság végül több tízmillió dollárt fektetett Menendez társa, Fred Daibes vállalkozásába.

Mint arról a V4NA korábban beszámolt, 2022 decemberében robbant ki az Európai Unió valaha volt legnagyobb korrupciós botránya, amelynek néhány eleme kísértetiesen hasonlit Menendez botrányára. December 9-én a belga szövetségi rendőrség letartóztatta Eva Kaili görög európai parlementi (EP) képviselőt miután nyomozást indítottak ellene többek között korrupció, pénzmosás és szervezett bűnözés vádjával. Az akkor az Európai Parlament alelnöki tisztségét betöltő Kaili mellett letartóztatták még élettársát, Francesco Giorgit, Antonio Panzeri korábbi szocialista EP-képviselőt. Mindezek mellett több jelenlegi és volt európai parlamenti képviselő került rács mögé korrupció, pénzmosás és bűnszövetkezetben való részvétel vádjával.

A politikusok Marokkó és Katar érdekében cselekedtek, hogy jobb színbe tüntessék fel az országokat, hogy számukra kedvező irányba tereljék az európai politikákat. Ezért cserébe utazásokat, ajándékokat, pénzt és egyéb juttatásokat kaptak. Kailinál és társainál 1,5 millió euró készpénzt és ajándékokat foglaltak le a házkutatások során.

POLITIKA

Címkék:

Bob Menendez, corruption, usa