Újabb országban erősödnek a bevándorlásellenes erők

Ausztria szankció-és bevándorlásellenes pártjának a népszerűsége töretlenül nő.

NAGYVILÁG 2023. OKTÓBER 20. 09:02

Az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a legújabb közvélemény-kutatások szerint jelentősen növelte előnyét a többi osztrák párttal szemben.

Az FPÖ nemcsak Ausztria legnépszerűbb pártja, hanem az APA/ATV Austria felmérése szerint 32 százalékot érne el, ha most tartanák a szövetségi választásokat. Eközben csökkent az Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatottsága, amely 22 százalékkal a második helyen áll. A jelenleg a Zöldekkel együtt kormányzó ÖVP támogatottsága a 2020-as 44 százalékos közvélemény-kutatási csúcsról a felére csökkent.

Az FPÖ jelenleg 10 százalékpontos előnnyel vezet tehát, a szociáldemokrata SPÖ 21 százalékot, a Zöldek 9 százalékot, a baloldali-liberális Neosz 9 százalékot érne el, ha most tartanák a választásokat. Emellett az osztrákok 55 százaléka szerint támogatni tudná az FPÖ kormányzati részvételét, és csak 35 százalék ellenzi ezt.

Az FPÖ előretörése a közvélemény-kutatásokban 2022 májusában kezdődött, azonban csak a múlt hónapban emelkedett a párt támogatottsága 30 százalék fölé. Az SPÖ, amely 2022 nyarán alig volt 30 százalék alatt, mostanra 21 százalékra esett vissza.

Ausztriában 2022-ben rekordszámú menedékkérelmet adtak be., ami 2021 óta csaknem megháromszorozódott, és megközelítette a 60 ezret. A hír sokkolta Ausztriát, és éles visszhangot váltott ki a tömeges bevándorlással szemben erősen szkeptikus lakosság körében. Az FPÖ, jobban, mint bármelyik másik nagy párt, a bevándorlás korlátozását követelte, és ezt tették a programjuk központi elemévé.

Ugyanakkor az FPÖ az egyetlen nagy párt, amely ellenzi az orosz szankciókat, amelyeket az osztrák és az európai gazdaság inflációjának és gazdasági nehézségeinek okaként jellemez. e

„Végre itt az ideje, hogy megjelenjünk az EU-ban és kimondjuk: Ezek a szankciók sokkal többet ártanak nekünk, mint Putyin. A mi népünknek kell állnia a számlát”

– mondta Dagmar Belakovich, az FPÖ elnökhelyettese a korábban a parlamentben.

A párt vezetője, Herbert Kickl is rámutatott arra, hogy az osztrák háztartások és vállalkozások számára feltétlenül szükség van az orosz energiára. A politikus szerint Ausztria inflációs problémáinak nagy részét az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók okozzák.

„Ha őszinték lennének, azt kellene mondaniuk a lakosságnak: Az orosz olaj és gáz nélkül nem tudunk meglenni sokáig. Szükségünk van erre az olcsó energiára a fűtéshez, a főzéshez, és a vállalatok működéséhez”

– mondta Kickl.

Amint arról a Remix News korábban beszámolt, a biztonság- és külpolitika mellett az FPÖ sikert aratott a gazdasági reformjavaslataival is, nemrég a lakbérek 2026-ig történő befagyasztását követelte, hogy valódi könnyítést nyújtson a megélhetési válsággal küszködőknek.

A párt emellett továbbra is hevesen ellenzi a digitális gazdasági környezet erősödését, és határozottan kiáll amellett, hogy a készpénzfizetéshez való jog bekerüljön az osztrák alkotmányba.

NAGYVILÁG

Címkék:

austria, migration, sanctions against russia, terrorism