Több mint 100 milliárd dollárnyi árul loptak el a boltokból tavaly az Egyesült Államokban

A statisztikák szerint 20 százalékkal nőtt a bolti lopások száma, aminek köszönhetően már több üzletlánc is kénytelen volt boltokat bezárni.

NAGYVILÁG 2023. OKTÓBER 2. 14:09

Az amerikai Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség (NRF) által közzétett adatokból kiderül, hogy a kiskereskedelmi láncok ellen elkövetett bűncselekményekből származó veszteségek 2022-ben megugrottak, ami miatt országszerte sok vállalkozás kénytelen volt alapjaiban megváltoztatni az üzletpolitikáját.

„A kiskereskedők soha nem látott mértékű lopásokat tapasztalnak a boltjaikban elharapózó bűnözéssel párosulva, és a helyzet egyre súlyosabbá válik” – mondta David Johnston, az NRF vagyonvédelemért és kiskereskedelmi műveletekért felelős alelnöke egy nyilatkozatban.

A kereskedelmi csoport éves felmérése 28 különböző kiskereskedelmi ágazat, köztük a ruházati, az ékszer, az élelmiszer és nagyáruházak 177 vállalkozásától gyűjtött információkat. Több mint 97 ezer helyszínt és 1,6 billió dolláros éves kiskereskedelmi forgalmat vizsgáltak meg.

A felmérés szerint az elveszett készletek értéke a teljes kiskereskedelmi forgalomban 2022-ben elérte a 112,1 milliárd dollárt, szemben a 2021-es 93,9 milliárd dolláros veszteséggel.

Érdemes megjegyezni, hogy amikor a kiskereskedelmi forgalom emelkedik, mint 2022-ben, az elveszett készletek aránya is nő. A 2022-es pénzügyi évben az átlagos készletveszteség a teljes forgalom 1,6 százaléka volt, szemben az egy évvel korábbi 1,4 százalékhoz képest.

A lopások, beleértve a szervezett kiskereskedelmi bűnözést is, a veszteségek 36 százalékát, míg az alkalmazottak által elkövetett lopások a készletveszteség 29 százalékát okozták a felmérés szerint.

Sok, a felmérésben részt vevő kiskereskedő azt mondta, hogy 2022-ben növelte a veszteségmegelőzésre fordított kiadásait. 46 százalékuk állította, hogy növelte a harmadik féltől származó biztonsági személyzet alkalmazását üzleteiben, 34 százalékuk szerint pedig növelni kellett a bérköltségeket a veszteségmegelőzés támogatása érdekében.

A megkérdezettek ötvenhárom százaléka növelte vagy növeli a munkavállalók munkahelyi erőszakkal kapcsolatos képzését, hogy csökkentse a lopással vagy bűncselekménnyel kapcsolatos erőszak kockázatát.

Az üzleteken belüli erőszak aggasztja a leginkább a kereskedőket. A felmérés szerint a megkérdezett kiskereskedők nyolcvannyolc százaléka mondta azt, hogy a bolti tolvajok valamivel vagy sokkal agresszívebbek és erőszakosabbak, mint egy évvel korábban.

„A bűncselekmények pénzügyi hatásán messze túlmenően az erőszak és a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak továbbra is prioritást élveznek minden kiskereskedő számára, mérettől és kategóriától függetlenül” – mondta Johnston.

Egyes vállalkozások drasztikusabb intézkedéseket hoztak, hogy megvédjék eszközeiket vagy csökkentsék veszteségeiket. A felmérés szerint az erőszakos cselekmények hatására a kiskereskedők 45 százaléka csökkentette a nyitvatartási időt, 30 százalékuk csökkentette vagy módosította az üzletben található termékválasztékot, 28 százalékuk pedig azt mondta, hogy kénytelen volt bezárni egy üzlethelyiséget.

A Target kedden közölte, hogy erőszak és lopások miatt kilenc nagyvárosi üzlet bezárását tervezi, köztük három üzletet a San Francisco-i öböl térségében.

A jelentés szerint Los Angeles volt a szervezett kiskereskedelmi bűnözés által leginkább érintett metropolisz az országban, amelyet San Francisco és Oakland követett. Houston és New York City a harmadik, illetve negyedik helyen állt.

A bolti lopások és az erőszakos cselekmények Philadelphiában is komoly problémákat okoznak, ahol egyes üzletek szintén kénytelenek bezárni a boltjaikat. Nemrég hozták nyilvánosságra, hogy az összes Philadelphia Fine Wine & Good Spirits üzletet, valamint a Cheltenham Townshipben található boltot határozatlan időre bezárták, miután egyetlen este alatt 18 üzletbe törtek be.

„Szerencsére egyetlen alkalmazott sem sérült meg, bár néhányukat érthető módon megrázták az események” – írta közleményben Shawn M. Kelly, a Pennsylvania Liquor Control Board sajtótitkára.

A döntést, hogy ideiglenesen bezárják a Fine Wine & Good Spirits csaknem ötven üzletét, Kelly szerint az alkalmazottak biztonsága érdekében hozták meg, illetve azért, hogy felmérhessék a keletkezett károkat és veszteségeket.

Azonban nem csak az italbolt mellett az Egyesült Államok egyik legnagyobb gyógyszertára is hatalmas üzletbezárást jelentett be a fokozódó erőszakra hivatkozva. A CVS arra készül, hogy 2024 végéig bezárja üzleteinek közel egytizedét, összesen 900 boltot. Ez a lépés összhangban van a vállalatnak az online kiskereskedelem irányába történő elmozdulásával, amelyet a bolti lopások jelentős megugrása váltott ki.

Az átfogó kiskereskedelmi átalakulás részeként a CVS számos üzletet fog bezárni országszerte, tükrözve azt az általánosabb trendet, hogy a kiskereskedők a bűnözés jelentős növekedése közepette az online platformok felé fordulnak, ahol minimalizálhatják a lopások kockázatát.

NAGYVILÁG

Címkék:

economy, riot in usa, stores closing, united states of america