Elbukná az elnökválasztást Volodimir Zelenszkij

Elbukná az elnökválasztást Volodimir Zelenszkij

Egy friss felmérés meglehetősen érdekes fényt vet az Ukrajnán belüli jelenlegi politikai hangulatra.

POLITIKA 2024. MÁRCIUS 13. 13:27

Ha megtartanák az elnökválasztást Ukrajnában, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csúfos vereséget szenvedne, ez derül ki a Társadalom- és Piackutatási Központ (CSMR) felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők Zelenszkij által elbocsátott volt főparancsnoka, jelenleg Kijev londoni megbízottja győzedelmeskedne Volodimir Zelenszkij felett.

Mint ismert, erre most nem kerül sor, mert az eredetileg március 31-re tervezett következő választásokat az orosz–ukrán háborúra hivatkozva elhalasztották.

A CSMR által a „censor.net” portál megbízásából készített felmérés meglehetősen érdekes vet az Ukrajnán belüli jelenlegi politikai hangulatra. Az eredmények szerint Zaluzsnij a szavazatok 41,4 százalékát gyűjtené be az első fordulóban, Zelenszkij elnök pedig a megkérdezettek 23,7 százalékának támogatását kapná.

Ezek az eredmények megalapoznák a Zaluzsnyij és Zelenszkij közötti második fordulót, ahol a felmérés szerint a bizonytalanok és a nem szavazók kizárásával Zaluzsnyij a szavazatok 67,5 százalékával elsöprő győzelmet aratna.

Hasonlóképpen, a feltételezett parlamenti választásokon egy Zaluzsnyij köré csoportosuló párt – amely jelenleg nem létezik – a szavazatok 46,4 százalékára számíthatna, megelőzve a Zelenszkij vezette esetleges koalíciót, amely 21,1 százalékot kapna. Más csoportok támogatottsága nem haladja meg a 8 százalékot.

Hogy mikor kerülhet sor az elhalasztott választásra, az továbbra sem világos, az azonban biztos, hogy semmi jel nem utal arra, hogy a közeljövőben sor kerülne a voksolásra.


Nem ez az egyetlen közelmúltbeli felmérés, amelyben Zaluzsnyij megelőzi Zelenszkijt. A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet február közepi felmérése szerint a Zelenszkij elnök iránti bizalom öt százalékpontos visszaesést mutatott, egészen pontosan 60 százalékra csökkent, miután az ukrán elnök elbocsátotta Zaluzsnyijt a hadsereg parancsnoki posztjáról. Eközben Zaluzsnyij 94 százalékos bizalmi indexet mutathat fel – erre a Remix News is felhívta a figyelmet.

POLITIKA

Címkék:

ukraine, volodimir zelensky, war