A sok gyilkosság túlterheli a rendőrséget, nem jut idő más ügyekre

Tavaly tízéves rekordot döntött meg a gyilkosságok száma Norvégiában, és már idén is több mint húsz embert öltek meg.

NAGYVILÁG 2024. ÁPRILIS 26. 11:37

Szokatlanul sok gyilkosság történt Norvégiában 2024 első hónapjaiban, ez az ország sok részén túlterheli a rendőrséget, amelynek így már nem jut ideje más bűncselekmények kivizsgálására. Innlandet megye rendőrfőnöke is megkongatta a vészharangot, mondván, hogy a körzetnek nincs kapacitása más súlyos esetek, például a nemi erőszakos ügyek kivizsgálására. Johan Brekke ezért most találkozót kért az Országos Rendőrigazgatóságtól, mert mint mondta, a rendőrségnél töltött ideje alatt még soha nem tapasztalt.

Brekke elmondta, hogy csak az ő régiójában tavaly október óta kilenc embert öltek meg. Összehasonlításképpen: 2022-ben egész évben három embert öltek meg a kerületben, 2021-ben senkit, míg 2020-ban három gyilkosság volt.

„Remélem, hogy ez nem egy új tendencia, hanem csak véletlen” – mondta Johan Brekke a VG norvég lapnak. Véletlen vagy sem, a körzetben sok alkalmazott számára ez már-már szélsőséges a megterhelést jelent.

A Kripos-tól, az országos bűnügyi nyomozó szolgálattól kaptak némi segítséget a taktikai és technikai vizsgálatok terén, és Innlandet keleti kerületi és az oslói rendőrkerületektől is. Ennek ellenére Brekke rendőrfőnök az erőforráshelyzetet „kritikusnak” nevezi.

Ez jelentős hatással lesz más kiemelt ügyekre, amelyeket ki kellett volna vizsgálnunk, de most felfüggesztésre kerültek. Ezek közé tartoznak a családon belüli erőszakos és nemi erőszakos ügyek, amelyek esetében egyszerűen nincs kapacitásunk arra, hogy most nyomozást indítsunk

– mondta. Hozzátette, néhány ügyet elhalasztanak, de az is előfordulhat, hogy néhányat kénytelenek lesznek eredmény nélkül lezárni, egyszerűen azért, mert nincs rá kapacitásuk.

Norvégiában egyébként tavaly 35 gyilkosság történt, ami tízéves rekordnak számít, de ha így folytatódik, idén ez a rekord is megdőlhet. Március végéig a norvég rendőrség már 16 gyilkossági ügyben indított nyomozást, összesen 21 áldozattal, összegzett a Nettavisen norvég hírportál.

NAGYVILÁG

Címkék:

crime, murder, norway