Norvég fiatalokat toboroznak a svédországi bűnbandák

Egyre több esetben derül fény arra, hogy a svédországi bűnbandák Norvégiában terjeszkednek, és ott kiskorúakat próbálnak beszervezni. Egy norvég hírportál arra mutat rá, Norvégiában a kiskorúakat alig büntetik, ha bűncselekményt követnek el, így jó eszközök a bandák kezében.

NAGYVILÁG 2023. DECEMBER 2. 07:17

Könnyű prédák és nem büntethetőek – tökéletes célpontjai a fiatalkorúak a svédországi, sokszor migráns-hátterű bűnbandáknak, derül ki újabb sajtójelentésekből.

A svéd bűnszövetkezetek Norvégiát vették célba. Olyan országot találtak, ahol naiv politikusok és gyenge és kis létszámú rendőrség van, így Norvégiában sok lehetőség kínálkozik számukra. A norvég jogi és büntetőjogi rendszer gyakorlatán belül a kiskorú elkövetők többé-kevésbé büntetlenül tevékenykedhetnek, és „még egy-két pizzát is kapnak a hatóságoktól”

fogalmaz a Document norvég hírportál.

A rendőrségnek tudomása van arról, hogy svéd bűnözők kapcsolatba léptek kiskorú fiúkkal a körzetben, amelynek célja, hogy a fiúkat rávegyék, hogy különböző bűncselekményeket hajtsanak végre számukra, többek között kábítószer-értékesítést, mondta a norvég közszolgálati médiának, az NRK-nak Thor Magne Loge, a délnyugati rendőrségi körzet közös hírszerző és nyomozó egységének műveleti vezetője.

A hírszerzési vezető szerint több Malmöhöz kötődő bűnöző is megpróbálta megvetni a lábát Stavanger térségében, de szerinte a rendőrség eddigi aktív erőfeszítései megakadályozták a svéd bűnszövetkezetek kiépülését.

Ahogy arról a V4NA is beszámolt, Dánia már határellenőrzést vezetett be Svédországgal szemben a terroristák és bűnözők jelentette fenyegetés miatt, és Svédországból is elkezdtek a bűnbandák Norvégiába költözni.

A norvég rendőrség nemrég riadót fújt, hogy a Foxtrot svéd bűnszervezet, a „kurd rókával”, vagyis a szervezet egyik vezetőjével együtt megtalálta az utat a norvég alvilágba.

A rendőrség megállapítása szerint a norvégiai bűnözők svédországi bandatagokat bérelnek fel, hogy erőszakos cselekedeteket és küldetéseket hajtsanak végre. A rendőrség szerint az is gyanítható, hogy a Foxtrot a norvég drogpiacon akarja meghonosítani magát.

NAGYVILÁG

Címkék:

crime, gangs, norway, sweden