Új járvány söpör végig Európán

Alig ért véget a koronavírus-járvány, máris új betegség ütötte fel ismét a fejét, amely elsősorban a csecsemőkre jelent óriási veszélyt.

NAGYVILÁG 2024. ÁPRILIS 7. 07:13

Bár a koronavírus-járvány hivatalosan tavaly ért véget, a pertussis – vagy közismertebb nevén a szamárköhögés – megbetegedései az elmúlt hónapokban megugrottak Európa-szerte. Csehországban – ahol a jelentések szerint szamárköhögés elleni vakcinahiány van – az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint 60 éve a legmagasabb az esetszám. Az elmúlt hónapokban Dániában, Belgiumban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban is meredeken emelkedett a megbetegedések száma.

„A fertőzések száma drámaian megnövekedett, és jó úton haladunk afelé, hogy meghaladjuk az elmúlt több mint három évtizedben látott összes éves számot”

– mondta Paul Hunter, a Kelet-Angliai Egyetem orvosprofesszora, amelyről a Politico című lap számolt be. 2023-ban összesen 853 esetet regisztráltak Angliában. Csak idén februárban 913 eset volt az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének (UKHSA) adatai szerint.

A jelenlegi európai hotspot Horvátország, amely az idei év első két és fél hónapjában 6261 esetet jelentett, de Görögországban is nagyon súlyos a helyzet.

A British Medical Journal jelentése szerint a terjedés oka részben az oltási arány csökkenésében keresendő. A legtöbb európai országban a csecsemők két és 12 hónapos koruk között kapják meg a szamárköhögés, diftéria és tetanusz kombinált oltóanyagának első két adagját, majd 2 éves korukig egy újabb adagot, az utolsó adagot pedig 3 és 7 éves koruk között.

Míg a szamárköhögés pusztán kellemetlen tünetekkel jár a felnőttek számára, a csecsemőknél a pertussis súlyos szövődményekkel járhat.

Az ECDC szerint a 15 és 19 év közötti tizenévesek teszik ki a jelenlegi megbetegedések többségét, de az EU-ban gyakorlatilag az összes haláleset három hónaposnál fiatalabb csecsemőknél következett be. Az elmúlt hetekben Hollandiában négy haláleset történt, ami több mint kétszerese a szokásos éves aránynak. Az európai járványügyi hivatal nemrég azt is felvetette, hogy a Covid lehet a felelős az emelkedésért, többek között az alacsony oltási hajlamra hivatkozva.

NAGYVILÁG

Címkék:

desease, europe, whooping cough