Több ezer nemátalakító műtétet végeztek 18 évnél fiatalabbakon

Megdöbbentő számokra mutatott rá egy friss tanulmány, amelyből kiderül, hogy pár év alatt csak az Egyesült Államokban több mint 3500 nemi átalakító műtétet végeztek serdülőkön.

NAGYVILÁG 2023. SZEPTEMBER 3. 13:42

A Journal of the American Medical Association folyóiratban ebben a hónapban közzétett adatok szerint 2016 és 2020 között legalább 3600 12 és 18 év közötti személyen végeztek nemi átalakító műtétet az Egyesült Államokban, hívja fel rá a figyelmet a The Christian Post keresztény hírportál.

Az orvosi folyóirat egy, a „nemi hovatartozást megerősítő műtétek” számáról szóló tanulmányt mutatott be, amely a 2016 és 2020 közötti nemi átalakító műtétek időbeli tendenciáit vizsgálja az Egyesül Államokban.

A jelentés 48 019 olyan beteget vizsgál, akik ilyen műtéteken estek át, köztük 3678 12 és 18 év közötti fiatalt.

A legtöbb ilyen beavatkozáson átesett páciens 19 és 30 év közötti volt (52,3%), míg 21,8 százalékuk 31 és 40 év közötti, és körülbelül 9,1 százalékuk 41 és 50 év közötti volt. A műtéten átesett betegek lényegesen kisebb hányada volt 51-60 éves (6,2%), 61-70 éves (2,6%) vagy 70 évesnél idősebb (0,4%).

A mell- és mellkasi műtétek, amelyek az egészséges mellek eltávolítását jelentik a transz-identifikált nőknél, illetve a mellszövet felépítését a transz-identifikált férfiaknál, a 12-18 éves korú egyéneken végzett nemi átalakulási beavatkozások túlnyomó többségét tették ki.

Konkrétan a nemi átalakuláson átesett 12-18 évesek 87,4 százalékán mellműtétet, és 11 százalékuknál nemi szervi műtéteket is végeztek, amely az egyén biológiai nemének megfelelő nemi szervek eltávolítását és/vagy a megadott nemi identitásnak megfelelő nemi szervek létrehozását jelenti.

Egy korábbi tanulmány arra is rámutatott, hogy a serdülőkön végzett mellkasi rekonstrukciós műtétek száma 2016 és 2019 között közel négyszáz százalékkal nőtt az Egyesült Államokban.

Összességében a nemi átalakulással járó műtétek száma a 2016-os 4552 műtétről 2019-ben 13 011 műtétre, azaz mintegy háromszorosára emelkedett, majd 2020-ban némileg, 12 818 műtétre csökkent. A mell- vagy mellkasi műtétek nagyobb arányt képviselnek a teljes lakosság körében végzett műtétek között (56,6%), mint a nemi szervi műtétek (35,1%).

A tanulmány szerint a nemi átalakulással kapcsolatos eljárások, amelyeket „nemet megerősítő műtéteknek” nevez, „jobb életminőséggel, nagyfokú elégedettséggel és a nemi diszfória csökkenésével”, valamint „csökkent depresszióval és szorongással” járnak. Azonban egyre több, korábban magát transzneműként azonosító személy szólal fel ennek az ellenkezőjéről beszámolva.

Ahogy arról már a V4NA is beszámolt, Chloe Cole, aki 15 évesen kettős masztektómián esett át, pert indított azon egészségügyi szolgáltatók ellen, akik fiatalkorában kezelték a nemi diszfóriáját.

A kereset azt állítja, hogy a Cole által kapott kezelés, amely magában foglalta a keresztnemű hormonokat is, „mély fizikai és érzelmi sebeket, súlyos megbánást és bizalmatlanságot hagyott benne az egészségügyi rendszerrel szemben”. Amint azt a tavaly benyújtott keresetlevélben kifejtette, Cole öngyilkossági gondolatokat és romló mentális egészségi állapotot tapasztalt az életét megváltoztató eljárás következtében.

Az Egyesült Államokban egyébként már közel két tucat állam hozott intézkedéseket, hogy megtiltsa a nemi átalakulással kapcsolatos műtétek bizonyos vagy valamennyi típusának elvégzését kiskorúakon, tekintettel azok hosszú távú hatásaira: Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Indiana, Iowa, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Észak-Karolina, Észak-Dakota, Oklahoma, Dél-Dakota, Tennessee, Texas, Utah és Nyugat-Virginia.

NAGYVILÁG

Címkék:

gender, lmbtq, usa