Döbbenet, miért ítélték el a fiatal jobboldali politikust

Másodfokon is fellebbez a német képviselő.

NAGYVILÁG POLITIKA 2024. MÁJUS 11. 15:06

Marie-Thérèse Kaiser, az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt politikusát a napokban elítélték, mert csoportos nemi erőszakra vonatkozó statisztikákat tett közzé, válaszul arra a hírre, hogy afgán migránsokat költöztetnének a körzetébe.

A 27 éves politikust a héten az alsó-szászországi Verden tartományi bírósága bűnösnek találta „gyűlöletkeltés” miatt a helyi afgán munkavállalók ellen. Hatezer eurós pénzbüntetés megfizetésére kötelezték, és száz napon át napi hatvan eurót kell fizetnie, ráadásul büntetőjogi aktája is lesz. Az interneten több karikatúra is megjelent az ügy kapcsán.

Az ügy egy 2021 augusztusi bejegyzésre vezethető vissza, a közösségi médiában közzétett egy posztot, amelyben bírálta a hamburgi városvezető szociáldemokratákat, amiért a városba csalogatják a migránsokat, a bűnözési statisztikák ellenére. A politikus egy cikket osztott meg, amelyből kiderült, hogy Németországban a 2015-ös migránshullám óta ugrásszerűen megnőtt a csoportos nemi erőszakok száma, ezért pedig jelentős mértékben az afgán migránsok a felelősek. Kaiser 2021-ben bírálta Peter Tschentscher hamburgi főpolgármester döntését, miután bejelentette, hogy kétszáz afgán munkavállaló érkezik Hamburgba. Kaiser a statisztikáival tiltakozott ez ellen a döntés ellen, mondván, hogy aggódik a bevándorlás következményei miatt. Marie-Thérèse Kaiser a közösségi oldalán egy videóüzenetben leszögezte, hogy hiába ítélték el másodfokon is, ismét fellebbez majd a bíróságon a döntés ellen, hiszen ő csak hivatalos állami statisztikákat közölt.

Akkora port kavart a fiatal jobboldali politikus ügye, hogy még Elon Musk is felfigyelt rá. A milliárdos üzletember a közösségi oldalán reagált, és nem akarta elhinni, hogy már azért is elítélhetnek valakit, ha hivatalos kormányzati statisztikákat közöl.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

germany, justice, migrant