Évekig bírhatja még a háborút Oroszország az ukrán hírszerzés szerint

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője egy nyilatkozatában elárulta, hogy az információi szerint Oroszország 2025 végéig gond nélkül tudja finanszírozni és folytatni a háborút.

NAGYVILÁG 2023. OKTÓBER 14. 18:19

A világ aggodalommal követi a közel-keleti eszkalációt, de az ukrajnai háború továbbra is dúl.

Az Ukrajinszka Pravdának adott interjújában az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kijlo Budanov kijelentette, hogy Moszkva legfeljebb még három évig megengedheti magának a konfliktus folytatását

„Oroszország gazdaságilag 2025-ig gond nélkül megengedheti magának a háborút. Felszerelés szempontjából pedig legfeljebb 2026-ig. Talán egy kicsit kevesebb ideig, mert a felszerelések megújításának jelenlegi üteme nem olyan gyors”.

– jelentette ki a hírszerzés vezetője.

Budanov szubjektív megfontolásokkal alátámasztott elemzése alapján hozzátette, hogy a világháborút nem lehet kizárni, mert minden regionális konfliktus, amely a világban kirobban, nem csak helyi dimenzióval bír, hanem közvetve a nagy katonai hatalmakat is érinti.

Az orosz hadsereg a héten nyolc csoportos rakéta- és dróntámadást hajtott végre Iszkander-M típusú műveleti-taktikai rakétákkal és drónokkal – közölte pénteken az október 7. és 13. közötti időszakra vonatkozó hadijelentésében az orosz védelmi tárca.

A minisztérium szerint a támadások célpontjai fegyver- és hadianyagraktárak, hadiüzemek, valamint ukrán katonák és külföldi „zsoldosok” szálláshelyei voltak.

Beszámolójuk szerint megsemmisült egyebek között egy amerikai gyártmányú Willard rohamcsónakokat tároló raktár, az ukrán fegyveres erők Herszon egyesített csoportjának tábori tüzérségi raktára, az Odessza megyei Iljicsevszk városában található Dunajszudoszervisz hajójavító üzemben kialakított haditechnikai raktár, valamint az üzemanyag- és kenőanyag-tároló bázis a Cserkaszi megyei Uman repülőtéren.

A heti összesítés szerint különböző frontszakaszokon az elmúlt hét alatt összesen 97 rohamot vertek vissza az orosz fegyveres erők, amelyekben összesen mintegy 5300 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette meg a Tocska-U taktikai és az Sz-300-as légvédelmi rendszer egy-egy indítóállását, két rakétatüzérségi és nyolc lőszerraktárt, két Szu-25-ös repülőgépet, 14 harckocsit, 64 páncélozott harcjárművet, 19 HIMARS, Vilha és Uragan sorozatvetőből kilőtt rakétát, 12 lokátorelhárító HARM rakétát, két Nyeptun hajóelhárító rakétát, valamint egy tengeri és 218 légi drónt.

NAGYVILÁG

Címkék:

ukraine, war, zelensky