Brüsszelben most nem aggódnak a lengyel jogállamiság miatt?

„Amit az elmúlt napokban láttunk, a lengyel alkotmány, a lengyel törvények hivalkodó megsértése, brutális, erőszakos fellépés” – fogalmazott Andrzej Duda lengyel elnök a Donald Tusk vezette új lengyel rezsim jogállamiságot sárba tipró intézkedéseivel kapcsolatban. A V4NA levélben fordult az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökéhez, valamint Vera Jourova uniós biztoshoz a lengyelországi események kapcsán.

POLITIKA 2024. JANUÁR 10. 15:44

Mint ismert, kedd este letartóztatták a lengyel elnöki palotában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben is részesített képviselőit.

A politikusok letartóztatása óriási felháborodást váltott ki Lengyelországban, politikusok és a lengyelek nagy része egyaránt

a jogállamiság ismételt sárba tiprásáról beszélnek, ami az elmúlt hetekben rendszeressé vált az országban, amióta Donald Tusk átvette a hatalmat.

Andrzej Duda lengyel elnök szerdán úgy fogalmazott:

„Tudom, hogy azok után, amit az elmúlt napokban láttunk, a lengyel alkotmány, a lengyel törvények hivalkodó megsértése, a brutális, erőszakos fellépés után sok a felháborodás, sőt a düh. Nyugalomra szólítok fel. Lengyelországban szabad gyülekezni, tüntetéseken részt venni. De nagyon kérem, hogy ezek a megnyilvánulások legyenek békések, méltóságteljesek és nyugodtak.”

Az elmúlt hetekben a lengyel köztelevízió és rádió, valamint az állami hírügynökség vezetőinek leváltása, és a bírák fenyegetése, eltávolításukra tett kísérletek mind olyan intézkedések voltak, amelyek joggal váltották ki a jogállamiság és a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságáért aggódó lengyelek haragját. Látható

Donald Tuskék politikai alapú, brutális tisztogatásba kezdtek, amint megszerezték a hatalmat.

A V4NA ezért levélben fordult az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökéhez, valamint Vera Jourova értékekért és átláthatóságért felelős biztoshoz, akik korábban oly’ gyakran adtak hangot annak, hogy aggódnak a lengyel jogállamiságét, és akiknek hathatós közbenjárásával visszatartották a Lengyelországnak járó uniós forrásokat a jobboldali kormány idején.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen lépéseket terveznek a jogállamiság nyilvánvaló megsértése miatt, a lengyel jogállamiság és az olyan egyetemes uniós értékek, mint a szólásszabadság megvédése érdekében.

POLITIKA

Címkék:

eu, poland, rule of law