Friss adatok: óriási baklövés volt a migránsok tömeges beengedése

Friss adatok: óriási baklövés volt a migránsok tömeges beengedése

A 2015-ös nagy menekülthullám során érkezett migránsok többsége még mindig nem talált munkát, pedig az akkori kormány a munkaerőhiányra hivatkozva nyitotta meg mindenki előtt a határokat. Mára már sok esetben egy munkanélküli migráns ugyanannyi pénzt kap havonta, mint egy teljes munkaidőben dolgozó német.

NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 26. 11:37

Hét év telt el a 2015-ös nagy menekülthullám óta, amikor Németország több mint 1,2 millió migráns előtt nyitotta meg a határait. A legtöbben Afganisztánból, Eritreából, Irakból, Iránból, Nigériából, Pakisztánból, Szomáliából és Szíriából érkeztek. Angela Merkel akkori kancellár azzal magyarázta a kormány döntését, hogy Németországban óriási a munkaerőhiány, a szakképzett menekültekkel pedig fel tudnák tölteni a betöltetlen állások nagy részét.

A legfrisseb adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy csúnyán elszámolta magát a német kormány. A 2015-ben érkezett migránsok közül ugyanis csaknem 700 ezren még mindig munkanélküliek, és közülük is csak 460 ezren keresnek aktívan munkát. A menekültek 88 százaléka egyáltalán nem rendelkezik semmilyen szakképzettséggel, és a jelek szerint nem is szeretnének ezen változtatni. Ezek a migránsok rendszeresen munkanélküli segélyt kapnak, amelynek mértéke többek között a származási országuktól is függ. Ma már olyan mértékig fajult a helyzet, hogy egy segélyben részesülő munkanélküli migráns csaknem ugyanannyit, egyes esetekben pedig több pénzt kap havonta, mint egy átlagos dolgozó német. Az emberek pedig joggal háborodnak fel ezen az adaton.

Ahelyett, hogy alaposan korrigálná önpusztító pályáját, Németország tovább csúszik lefelé.

-vélekedik az Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland, AfD) nevű ellenzéki párt. Úgy vélik, hogy „olyan politikára van szükség, amely végre ismét az itt élő és dolgozó emberek szolgálatába áll”.

Az Olaf Scholz vezette német kormány tovább súlyosbítaná a helyzetet azzal, hogy eltörölné a mostani szabályozást, miszerint kevesebb segélyt kap egy munkanélküli, ha visszautasítja az állásajánlatokat vagy továbbképzéseket. Norbert Kleinwächte, az AfD parlamenti frakciójának helyettes vezetője szerint ezzel a dolgozó embereket alázzák meg. Azt mondta egy parlamenti felszólalásában, hogy

„a jelenlegi szabályozás kicsúfolja mindazokat, akik minden nap korán kelnek, dolgozni mennek, este hullafáradtan érnek haza, és hónap végén alig van több a fizetési lapján, mint a szociális segélyben részesülőknek.”

A politikus hozzátette, hogy vannak, akik joggal kérdezik maguktól, miért járnak még egyáltalán dolgozni.

Hogy a mostani német kormány semmit sem tanult az előző kabinet hibájából, jól mutatja az is, hogy Nancy Faeser belügyminiszter továbbra sem mondott le arról, hogy Németország létrehozzon egy olyan nemzetközi koalíciót, amelyben a tagok elfogadják és támogatják a migránsok befogadását. A kormány így akarja csökkenteni a drasztikus mértékben megemelkedett munkaerőhiányt – éppen úgy, ahogy 7 évvel ezelőtt az Angela Merkel vezette kormány.

NAGYVILÁG

Címkék:

germany, illegal immigrants, scandal