A vajdasági magyarok számíthatnak Magyarország támogatására

A vajdasági magyarok számíthatnak Magyarország támogatására

A szerbiai Szabadkára látogatott a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a helyi Magyar Nemzeti Tanács vezetőivel találkozott és a Szent Teréz Székesegyházba is ellátogatott. A vajdasági magyarok rekordszámban vettek részt a magyarországi parlamenti választáson: a 60 ezer 900 Szabadkán leadott szavazat másfélszerese a 2018-as adatnak. Folytatódik a gazdaságfejlesztés Vajdaságban és tovább erősödnek a választási eredményeknek köszönhetően a szerb-magyar kapcsolatok is.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. ÁPRILIS 26. 12:33

A választási eredménynek köszönhetően folytatódhat a nemzetépítés

Április 3-án Magyarországon és Szerbiában is választásokat tartottak. Magyarországon az Országgyűlés összetételéről szavaztak az emberek. A Fidesz-KDNP ismét kétharmados többséget szerzett, így folytathatja a kormány a munkáját. A voksoláson a határon túli magyarok is részt vehettek, így a vajdaságiak is szavaztak. A regisztrált kettős állampolgárok 80 százaléka visszaküldte levélszavazatát. Több mint 60 ezren vettek részt a magyar választáson, ez másfélszer annyi, mint 4 éve.

Szijjártó Péter szabadkai sajtótájékoztatóján kedden elmondta: történelmi jelentőségű döntésben vettek részt, szavazataik hozzájárultak ahhoz, hogy folytatódhasson a nemzeti kormányzás Magyarországon. A vajdasági magyar közösség bebizonyította, hogy számíthat rájuk az anyaország, azt pedig mi mondjuk: ők is számíthatnak az anyaországra – tette hozzá Szijjártó.

Forrás: Facebook

Történelmi választás

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: Magyarországon történelmi jelentőségű és rekordokat döntő szavazás volt. Soha ennyi szavazatot nem kapott kormánypárt, mint a Fidesz-KDNP, számszerűen több mint 3 milliót. A magyar embereknek a béke és a biztonság, valamint a háborúba való belesodródás között kellett dönteniük, és a magyarok a békét választották – mondta.

Szijjártó szerint fontos volt a számukra, hogy a nemzet minden tagja részt vehessen a voksoláson, így a határon túli magyarok is. A baloldal ezt a jogot nem akarta megadni. Megdőlt a rekord a külhoni magyarok szavazatai tekintetében is, soha ennyien nem vettek részt a magyarországi választáson – tette hozzá Szijjártó.

Háláját és tiszteletét fejezte ki a miniszter a vajdasági magyarok előtt. Bejelentette, hogy folytatódik a gazdaságfejlesztés is Vajdaságban, a folytatásra a VMSZ tesz javaslatot. Emlékeztetett: 14 ezer 123 vállalkozást támogattak eddig 72 milliárd forint értékben, ezzel 167 milliárd forintnyi beruházás valósult meg. Jelenleg 79 mezőgazdasági és szolgáltatóipari beruházás kifizetését készíti elő 35 milliárd forint értékben.

Szijjártó Péter örömét fejezte ki, hogy Szerbia történelmében először a vajdasági magyarok elnökjelöltjét, Aleksandar Vučićot választották meg államfőnek, hozzáfűzte: Vučićot és a munkáját nagyrabecsülik Magyarországon is.

A magyarok biztonsága az első

Magyarország elítéli az Ukrajna elleni támadást, humanitárius segélyt adnak a menekülteknek, de Budapest számára a magyar emberek biztonsága az első, ezért nem szállítanak fegyvereket és nem engedélyezik a fegyverszállítást. Az eddigi szankciókat Magyarország támogatta Oroszország ellen, de az az ország álláspontja, hogy az EU ne vezessen be az energiaszállításra vonatkozóan büntetőintézkedéseket. Legitim kérés, hogy az orosz energiától a függőséget csökkentsük, de ehhez idő, akár évek kellenek – tette hozzá az újságírói kérdésre válaszolva a miniszter. Ha leállna az orosz gáz szállítása, akkor működésképtelenné válna az ország.

Forrás: Pannon RTV

 

Épül a Szeged-Szabadka vasút

Nagy tempóban folyik a munka a Szabadka és a szerb-magyar országhatár között a Szeged-Szabadka vasúti szakaszon. Ennek köszönhetően a határidőnél jóval korábban, már akár nyár elejéig befejeződhet a vasútvonal. Megkezdődhet a teherszállítás, jövő nyárra pedig a személyszállítás. A tervek szerint megújulnak a vasút menti állomások is, és a közlekedést aluljárók fogják megkönnyíteni. A palicsi aluljárónál két lift is lesz, amivel a mozgássérültek is könnyen feljuthatnak a peronokra. A munkálatok ünnepélyes megkezdésén Aleksandar Vučić szerb elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vett.

Szijjártó bejelentette, hogy a következő kormányzati ciklusban további két határátkelőt megnyitnak a két ország között, hogy akadálytalanul tudjanak utazni az emberek, ne kelljen órákat várni a határon.

Gyorsvasút Belgrád és Budapest között

A Belgrád és Budapest közti vasúti sín felújítása szerb oldalon 2017-ben kezdődött meg. 138 évvel azután, hogy az első síneket elhelyezték és fél évszázaddal azt követően, hogy útnak indították a Belgrád és a montenegrói Bar közötti vonatot. A szerb és a magyar fővárost összekötő vasúti sín első szakasza már el is készült. A Belgrád és Újvidék közötti szakaszt már átadták. 2025-re ez a fejlesztés lezárul – mondta el Szabadkán Szijjártó Péter. Az ukrajnai háború miatt ennek jelentősége is megnőtt, hiszen ellehetetlenült a Nyugat-Kelet szállítás és felértékelődik az Észak-Dél irány.

Forrás: Facebook

Pásztor István: folytatódhat a nemzetépítés

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke elmondta: a választásokra való felkészülésben azt beszélték meg, hogy folytatják a nemzetépítést és a magyarok és a szerbek közötti kapcsolatok erősítését. Ehhez kérték a legitimitást az emberektől a voksoláson. A VMSZ elnöke kifejtette: rövid időn belül leteszik az asztalra azokat a nagy volumenű terveket, amelyeket közösen valósít meg a vajdasági magyarság és a magyar kormány. Ennek része a közösségépítés és a szerbek, valamint a magyarok kapcsolatának erősítése. Pásztor hozzátette: a szerbiai választáson a VMSZ megtartotta erejét, felhatalmazását, a 250 fős parlamentben 5 mandátumot szerzett, saját frakciója lesz, a kormánytöbbség része kíván lenni.

Szabadkai Szent Teréz Székesegyházat is felkereste a szabadkai útja során a magyar külgazdasági és külügyminiszter. A következő időszak egyik legfontosabb kulturális beruházása lesz az épület állagmegóvása, erre legfeljebb 10 millió euróra lesz szükség.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

economic, serbia, szijjártó