Felverik az oroszok a bérleti díjakat

Felverik az oroszok a bérleti díjakat

1500 eurót is fizetnek havonta a lakásbérlésért Szerbiában az oroszok. A háború kezdete óta jelentősen nőtt a balkáni országba érkező oroszok száma. Szakértők szerint mintegy 50 ezren érkeztek Szerbiába, s még többen jönnek. Ennek hatására megnőttek az ingatlanbérleti díjak Belgrádban és Újvidéken is. Egy 50 négyzetméteres lakásért legkevesebb 500 eurót is elkérnek a tulajdonosok havonta. Azért választják Szerbiát, mert oda nem kell vízum, s közvetlen repülőjárattal elérhető.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 26. 07:32

Szerbia nem korlátozza az oroszok beutazását

Február óta folyamatosan érzékelhető a kiadó lakások árának emelkedése Szerbiában. Az oroszok a háború kezdete óta előszeretettel költöznek a balkáni államba. A kulturális kapcsolat és a két ország közötti normális viszony miatt éri meg nekik Belgrád vagy akár Újvidék. Szerbia ugyanis az Európai Unióval és a többi nyugat-balkáni állammal ellentétben, nem vezetett be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen. Nem kell vízum sem nekik a beutazáshoz, így könnyen utazhatnak a két ország között. Az egyetlen problémát az jelenti, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a kereslet a repülőjegyek iránt, ezért azokat nagyon nehezen lehet foglalni, vagy nagyon sokat, akár több ezer eurót kell érte fizetni. Mint arról a V4NA korábban is írt, az EU-s szankció miatt több orosz IT-cég is a szerbekhez tette át a székhelyét. A vállalatok költözése, pedig azt is magával hozta, hogy a munkavállalóik is jöttek velük.

kép: Pixabay

Irreális az áremelkedés a lakáspiacon

Oroszországból és Ukrajnából is a tehetősebbek választották Szerbiát, ők azok, akik ki tudják fizetni az elszálló ingatlan bérleti díjakat. Egy 50 négyzetméteres lakást a korábbi 300 euró helyett már 500 euróért lehet csak kivenni a szerb fővárosban, és ilyen „olcsó” lakást már szinte lehetetlen találni, az orosz átlagbér pedig nem sokkal haladja meg az 500 eurót, az ukránoké pedig ennél még jóval kevesebb.

A szerbek ugyan alkalmazkodtak a piaci igényekhez, s a kereslet-kínálat görbét figyelembe véve emeltek az árakon, de ezzel a saját honfitársaik életét is megnehezítették. A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint Belgrádban az átlagfizetés ez év júniusában 93 ezer dinár volt, amely mintegy 800 eurónak felel meg. Ha csak az 50 négyzetméteres kis lakással számolunk, akkor a bér több mint a fele erre megy el, s ehhez jönnek még az infláció miatt megemelkedett rezsiköltségek és élelmiszerárak.

kép: Screenshot

A Sasomange.rs ingatlanközvetítő oldalon böngészve azt láthatjuk, hogy Szerbiában jelenleg 8959 lakás közül lehet választani, ezek közül több mint 7 ezer Belgrádban van. A kereső alapján adott eredményekből kiolvasható, hogy a szerb fővárosban jelenleg a legtöbb lakást 500 euró feletti áron kínálják havonta. Katarina Kuzmanovic szakértő szerint a koronavírus-járvány elmúlása óta megfigyelhető az emelkedés. Erre tett rá még egy lapáttal a háború.

kép: Screenshot

„Ha az oroszok továbbra is jönni fognak, akkor biztosan emelkednek majd az árak. Amikor az első érdeklődők megérkeztek azt sem kérdezték, hogy mennyibe kerülnek az ingatlanok, csak kivették azokat. Leginkább Belgrád és Újvidék érdekes a számukra, a kisebb városok nem annyira”

– mondta Kuzmanovic.

kép: Screenshot

A szakember hozzátette, nem ritka az sem, hogy a tehetősebb bevándorlók 1.500 eurót is fizetnek bérleti díjként egy nagyobb lakásért vagy házért, a lakáshirdetések pedig nem ritkán már oroszul is olvashatók Szerbiában.

Az ország északi részén is megfigyelhető egyébként az oroszok jelenléte. Szabadkán amíg pár évvel ezelőtt 80 euróért lehetett bérelni egy 60 négyzetméteres lakást, most a 40 négyzetméteresekért is már több mint 200 eurót elkérnek. Az oroszok közül a kivándorlás miatti következményektől tartva többen családostul érkeznek Szerbiába. Emiatt a gyermekeik egy teljesen új környezetben találják magukat. Az új tanévet már szerb iskolákban kezdik, s gondot okoz nekik és a tanítóknak is, hogy nem értik meg egymás nyelvét – mondták el a V4NA-nak az egyik tanintézményben.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

belgrade, russian, serbia