Így változhat a kisvállalkozások adója Magyarországon

Az adóelkerülési módok megszüntetése, minimálbérhez kötött közteher, emelkedő éves összeghatár és nagyobb társadalombiztosítási ellátás – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint így nézhetne ki a kisvállalkozások átalakított adója – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma.

GAZDASÁG 2022. JÚLIUS 9. 12:23

Sürgeti a kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata módosítását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma. A részletekről az MKIK elnöke, Parragh László adott tájékoztatást.

Emlékeztetett rá: a kata 2013 óta része a magyar adórendszernek, a közteher – főszabály szerint – azóta változatlanul havi ötvenezer forint.

“Minden tekintetben meg kell teremteni az értékállóságot, ami valamennyi szereplőnek érdeke” – fogalmazott Parragh László. Ez a kamara javaslata szerint azt jelentené, hogy a fizetendő adót valamilyen megoldás szerint a minimálbérhez igazítsák.

“Nőne ugyan a közteher összege, azonban 18 millió forintra emelkedne a most 12 milliós éves összeghatár, és nagyobb lenne az érintett vállalkozókat megillető társadalombiztosítási ellátás is”

– jegyezte meg az elnök. Parragh László felidézte azt is: a kata bevezetésének legfőbb indoka annak idején az volt, hogy egyszerű és könnyen alkalmazható adó segítse azokat a kisvállalkozókat, akik kisebb költségű, a hétköznapokban sokszor igénybe vett szolgáltatásokat nyújtanak főleg a lakosságnak.

“Semmi nem indokolja, hogy bonyolult céges adószabályok mellett működjenek például a fodrászok, az órások, a ruhajavítók, a kertészek vagy az otthonokban kisebb javításokat végző szerelők”

– mondta Parragh és hozzátette, hogy mára egy olyan vállalkozói kör is csatlakozott a katához, amely a legtöbbször nagyobb üzleti megrendeléseket teljesít, illetve munkaviszony elkerülésére, átminősítésére használja a katát. Az adónem eredeti rendeltetése ezekben az esetekben nem teljesül. Az elnök szerint az semmiképpen nem engedhető meg, hogy egyesek a céges szabályok kikerülésére, adóoptimalizálásra használják azt az adóformát, ami kifejezetten a lakosságnak dolgozó kisvállalkozóknak szól.

Ha ez a helyzet fennmaradna, elveszne a kata létét igazoló társadalmi érdek, konszenzus és a közterheket továbbra is a többi vállalkozás és munkavállaló fizetné meg

– fogalmazott. Parragh László végezetül arról beszélt, hogy a kamara gyors jogalkotásban bízik.

“Jeleztük a kormánynak, hogy a kérdésről mielőbb döntést kellene hozni. Ha így lenne, az érintett vállalkozóknak nagyjából fél évük lenne a felkészülésre, az új szabályok elemzésére”

– emelte ki és hozzátette: az átalakítások jellege miatt új szabályrendszer kialakítása indokolt, minden bizonnyal így lenne leginkább átlátható a helyzet. A kamara azt tartaná a legjobbnak, ha a nyáron már szavazna a törvényhozás a kérdésről, és januárban lépnének életbe az új rendelkezések.

GAZDASÁG

Címkék:

changes, Hungary, taxes