Ismét bővül az együttműködés a Nyitott Balkán országai között

Ismét bővül az együttműködés a Nyitott Balkán országai között

Most az autópályák elektronikus fizetési rendszereit köti össze Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia. Ennek köszönhetően ugyanazzal a készülékkel átléphetők lesznek a fizetőkapuk mindhárom országban. Jelentős előnyöket hozott az is, hogy a kamionok külön sávokat használhatnak, így 15 percre csökkent a vámellenőrzés. Amíg az EU konkrét lépései elmaradnak a térséggel kapcsolatban, addig az államok az együttműködésükkel igyekeznek saját magukat erősíteni.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 22. 10:49

Kevesebb várakozással kell számolni

Jelenleg tesztelik azt a rendszer, amely lehetővé teszi majd, hogy a Nyitott Balkán kezdeményezés országaihoz tartozó járművek egy szerkezettel használhassák mindhárom résztvevő ország autópályáit, és elektronikusan fizethessenek megállás és várakozás nélkül. Az egyesített megoldás a gyakorlatban akkor kezd el működni, ha megszületnek az erről szóló szerződések. A megnövekedett forgalom miatt Szerbia-szerte egyébként 26 fizetőkapu kiszélesítésén dolgoznak. Szükség is van erre, hiszen nyaranta az országon átutazó török vendégmunkások miatt néha órákat kell várakozni egy-egy kapunál.

„Teszteljük a rendszert, hamarosan aláírják az erről szóló hivatalos megállapodásokat. A rendszer előnye, hogy kibővíthető más országokra is, így például Bulgáriára, a boszniai Szerb Köztársaságra, egész Boszniára vagy Montenegróra is” – jelentette ki a szerb közmédia műsorában Darko Savic.

A Szerbia Útjai vállalat munkatársa hozzátette, hogy a rendszer úgy működik majd, hogy a szerkezetet összekötik az autós bankkártyájával, így a sorompón való áthaladáskor arról veszik le a pénzt, így rengeteg időt lehet megspórolni.

kép: V4NA

Rekordszámú átutazó használja a szerb autópályákat

A vállalathoz 830 kilométernyi autópálya és 66 fizetőkapu tartozik. Az országban zárt rendszerű az útdíj megfizettetése, ami azt jelenti, hogy egy-egy szakaszra való belépéskor egy dokumentumot kap az autós, és a megtett távolság után fizet. Akkor kell ismét sorompónál várakozni, ha elhagyja a pályát. Észak-Macedóniában és Albániában ezzel szemben egymás után sorakoznak a fizetőkapuk. Emiatt 10-20 kilométerenként meg kell állni. Szerbiában már több mint félmillióan használják ezt a rendszert ha pedig ezt összekötik mindhárom országban, az a régió teljes egészén való áthaladást egyszerűsíti le.

A balkáni ország autópályáin egyébként naponta átlagosan csaknem kétszázezer jármű megy át, január elsejétől szeptemberig pedig negyvenötmillió gépkocsi használta a pályákat. Ez tíz százalékkal több mint 2021-ben, pedig már akkor is rekordnak számított az átutazók száma. A V4NA helyszíni tapasztalatai alapján közülük idén is rengeteg volt a török vendégmunkás, akik a nyári szabadságok alatt Németországból és más nyugat-európai országokból utaztak haza.

kép: V4NA

Ezáltal nem csak a szerb-magyar, a horvát-szerb és a macedón-szerb határokon okoztak több órás dugókat, de a benzinkutakon és az autópályák fizetőkapuinál is hosszabb várakozási idővel kellett számolni.

kép: V4NA

A Nyitott Balkán kezdeményezés részeként a kamionosok zöld folyosókat használhatnak, amikor átlépnek a szomszédos országba. Ezáltal csökken a várakozási idejük, a teljes folyamat nagyjából 15 percet vesz igénybe. A Szerb Gazdasági Kamara szerint ez kiemelten fontos a globális élelmiszerválság idején, ugyanis a három ország így gyorsabban és könnyebben segítheti ki egymást a szükséges árucikkekkel.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

macedonia, open balkan, serbia