Komoly pénzeket szán a védelmi fejlesztésre Lengyelország

Komoly pénzeket szán a védelmi fejlesztésre Lengyelország

Lengyelország idén a GDP-je 4 százalékát fordítaná a védelemre, ezzel kiemelkedne a NATO-tagok között. Eközben a lengyel gazdaság is jobban teljesített 2022-ben, mint amire korábban számítottak a szakemberek.

GAZDASÁG 2023. FEBRUÁR 4. 07:31

Lengyelország idén a GDP-jének 4 százalékát költi majd védelmi célokra – erről Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök beszélt a napokban Siedlcében, ahol katonákkal találkozott.

Hangsúlyozta, hogy nincs erős állam erős hadsereg nélkül, és megjegyezte hogy az ukrajnai háború arra késztette kormányát, hogy növelje védelmi kapacitását.

Hozzátette azt is, hogy kormányának most “a legmagasabb, abszolút prioritása” az ország fegyveres erőinek megerősítése és a NATO jelenlétének növelése a lengyel területen.

Lengyelország már tavaly márciusban bejelentette, hogy 2023-ra a GDP 3 százalékára emeli védelmi kiadásait, azonban Mateusz Morawiecki szerint az ország délkeleti szomszédjában zajló konfliktus szükségessé teszi, hogy még gyorsabban felfegyverkezzen az ország. A 4 százalékkal egyébként Lengyelország lenne az a NATO-tagállam, amelynek a gazdaságához viszonyítva a legnagyobb a kötelezettségvállalása, megelőzve Görögország 2021-ben rögzített 3,87 százalékát.

Mariusz Błaszczak védelmi miniszter tavaly júliusban hozta nyilvánosságra az ország azon szándékát, hogy “Európa legerősebb szárazföldi haderejével” rendelkezzen, és megállapodott Dél-Koreával a rendkívül fejlett K2 Black Panther harckocsikról, valamint arról, hogy ezeket a harckocsikat a jövőben Lengyelországban fogják gyártani. A lengyel kormány emellett Patriot és Himars rendszereket, F-35 vadászrepülőgépeket és Abrams harckocsikat szerzett be az Egyesült Államoktól. Utóbbi esetében a teljes megrendelésnek 2026-ra kell elkészülnie. Lengyelország várhatóan logisztikai támogatást, képzést és szimulátorokat kap a teljes csomag részeként.

Tavaly márciusban Lengyelország megállapodást írt alá az Egyesült Királysággal is a Sky Sabre védelmi rendszerről, amely 100 fős legénységgel együtt Lengyelország légvédelmének támogatására szolgál.

Eközben a lengyel gazdaság is jobban teljesített 2022-ben, mint amire korábban számítottak a szakemberek, ahogy az a lengyel statisztikai hivatal (GUS) adataiból is kiderült. A 2021-ben tapasztalt koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülés folytatását némileg hátráltatta a 2022-ben kirobbant ukrán-orosz háború, bár az éves növekedés így is meghaladta a közgazdászok 4,5 százalékos becslését.

GAZDASÁG

Címkék:

economy, NATO, poland