Már a randevún is spórolni kényszerülnek a válság miatt

Már a randevún is spórolni kényszerülnek a válság miatt

Egy felmérés során a megkérdezettek elsöprő többsége azt nyilatkozta, hogy már nem szívesen költ sok pénzt az első randevúra. Mindenki ott spórol ahol tud: van, aki csak egy kávéra hívja meg a kiszemeltjét, mások inkább étterembe se mennek és helyette ingyenes programot választanak.

GAZDASÁG 2023. JANUÁR 5. 10:32

Az infláció és a válság már a társkeresést is elérte, legalábbis erre világított rá Match vállalat egyik friss felmérése. Ez a cég birtokolja a legnépszerűbb társkereső alkalmazásokat és oldalakat: a Tindert, Hinget, de az OkCupid és a Plenty of Fish nevű társkeresőket is.

A drasztikusan megemelkedett megélhetési költségek miatt az amerikai szinglik többsége arra kényszerül, hogy merőben változtasson a randevúzási szokásokon. A felmérésben résztvevők 84 százaléka mondta azt, hogy ahol csak tud, ott spórol egy randevú során, a találkozót pedig igyekszik egy egyszerű, alkalmi összejövetelként megszervezni, elhagyva a drága dolgokat, hogy lenyűgözzék a partnert.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a szinglik harmada már arra is nyitott, hogy egy ingyenes programot válasszon már az első randevúra. Olyan is van, aki a lakhelyéhez közel szervezi le a találkozót, hogy ne kelljen autóba ülnie és ezzel is spóroljon az üzemanyaggal.

A megkérdezettek azt is jelezték, hogy inkább házi készítésű ételt fogyasztanának, minthogy elmennének vacsorázni. Akik pedig mégis étteremre adja a fejüket, azok egy teljes étkezés helyett inkább egy italra vagy kávéra találkoznának a partnerrel, és olcsó éttermekbe mennének, hogy pénzt takarítsanak meg. Az étterembe járók azonban legtöbbször már előre ellenőrzik az étlapon az árakat és megpróbál 15 dollár alatt költeni.

Még ezek fényében is rengeteg pénzt költenek az emberek a társkeresésre. Az egyedülállók jelenleg havonta 130 dollárt – évente összesen 1560 dollárt – költenek a párkeresésre, ami körülbelül 40 százalékkal több, mint az elmúlt évtizedben. Az előttünk álló hónapokban azonban ez a trend megváltozhat.

„Nem hiszem, hogy azt fogjuk látni, hogy az emberek teljesen visszavonulnak a randevúzástól, de előfordulhat, hogy itt-ott elcsendesednek.”

– jelentette ki Gary Swidler, a Match operatív igazgatója egy konferencián.

GAZDASÁG

Címkék:

date, inflation, usa