Megduplázta profitját a második legnagyobb magyar bank

A pénzintézet bevételei látványosan növekedtek a második negyedévben.

GAZDASÁG 2022. AUGUSZTUS 30. 12:46

Profitot duplázott a második legnagyobb magyar bank, az MKB csoport, írja a magyar gazdasági portál, a vg.hu. A pénzintézet augusztus 29-én tette közzé a második negyedéves mérlegadatait. A hitelintézet bevételei látványosan növekedtek, a háromhavi időszakban megközelítették a 119 milliárd forintot, ami éves összevetésben 51 százalékos növekedést takar.

Még ennél is dinamikusabban, 88 százalékkal emelkedett a nettó kamateredmény, amely végül 97 milliárd forintot tett ki. A jutalékokon 20,3 milliárd forintot sikerült realizálni

– emeli ki a portál.

A működési költségeket valamelyest sikerült kordában tartani, azok csak 20 százalékkal nőttek éves alapon. Mindezek alapján a hitelintézeti csoport adózott eredménye 61 milliárd forint lett, kicsivel több, mint duplája a tavalyi bázisidőszakban elértnek, írja a vg.hu.

A portál hangsúlyozza: az idén március 31-én, a Magyar Bankholding Zrt. két tagbankja, a Budapest Bank Zrt. és az MKB Bank jogi egyesülése révén létrejött pénzintézet mérlegfőösszeg alapján egyedi szinten is Magyarország második legnagyobb kereskedelmi bankjává vált.

Az MKB csoport ugyanakkor már most is több területen piacvezető, így például a vállalati hitelezésében, ahol kiemelten aktív a mikro-, kis- és középvállalatok hitelezésében, az agrár- és élelmiszeriparban, valamint a piacvezető a lízing finanszírozás szegmensben is.

A gazdasági portál kiemeli: az MKB Bank és a Budapest Bank fúziójának köszönhetően már a második negyedévben érvényesültek szinergiahatások, tekintve, hogy a Budapest Bank számos szegmensben erős piaci pozícióval rendelkezett, főleg a vállalati hitelezésben. A távlati terv a termékportfólió optimalizálása a további szinergiahatásokat érvényesítése érdekében.

A csoport összesített mérlegfőösszege 10 189,7 milliárd forint a negyedév végén, amelyből 4473 milliárd forint a nettó hitelállomány (a jelzáloghitel portfólió 892,2 milliárd forintra növekedett).

A bankcsoport saját tőkéje 727,8 milliárd forint volt a második negyedév végén, tőkemegfelelési mutatója (CAR) pedig 17,0 százalék, amely erős tőkepozíciót biztosít a fúzió végrehajtásához és a Sberbank portfólió megvásárlásához – írja a vg.hu a bank vezetői által közzétett befektetői prezentáció alapján.

GAZDASÁG

Címkék:

bank, budapest, fusion, Hungary, v4