"Megfojt minket a bürokrácia" – panaszkodnak a vállalkozások

A vezető kereskedelmi szövetségek vezetői Olaf Scholz kancellárnak személyesen mondták el, hogy miért vergődik a német gazdaság.

GAZDASÁG 2023. MÁRCIUS 12. 13:39

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara például arra panaszkodik, hogy a korábbiakhoz képest egyre hátrányosabb helyzetben vannak a cégek: nemcsak az olcsó energiaellátás, hanem a megbízható és átlátható hatóságok, a jó oktatás, az elegendő szakképzett munkaerő és a közlekedési infrastruktúra tekintetében is. A kamara ezért sürgős intézkedéseket sürgetett személyesen Olaf Scholz szociáldemokrata kancellártól, amikor a politikus a müncheni kézműves vásárra látogatott.

Először is: a költségeket csökkenteni kell. „Mivel a kézműves ágazatban foglalkoztatás-intenzívek vagyunk, a szolidaritási és szociális rendszerek költségeinek kérdése természetesen nyomaszt minket” – mondja Holger Schwannecke a Német Kézműves Szövetségtől. A társadalombiztosítási járulékok, amelyek a jó foglalkoztatási helyzetnek is köszönhetően sokáig stabilak voltak, most ismét 40 százalék fölé emelkedtek – tette hozzá.

Ezt a problémát súlyosbíthatják egyébként az egészségügyi és a hosszú távú ápolásra vonatkozó biztosítások költségei, de a legnagyobb terhet továbbra is az energia ára jelenti. Sok vállalatnak a magas követelmények miatt nem használ az áram- és gázárfék.

A második terület, ahol a kamara szerint sürgős lépésekre van szükség, az a szakképzett munkaerő, amely sok vállalat számára mára már létszükség lett – figyelmeztet Marcel Fratzscher, a Német Gazdaságkutató Intézet elnöke. Szakképzett emberek nélkül ugyanis egyre több cég mehet csődbe, így a beruházások terén is versenyhátrányba kerülnek egyes németországi régiók – akár európai szinten is.

A gazdaság ezért a szakképzett munkaerő könnyebb bevándorlásában reménykedik – de nem csak jogszabály formájában. A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara szerint még a legjobb bevándorlási törvény is haszontalan, ha a potenciális munkavállalóknak hazájukban hat hónapot kell várniuk egy időpontra a német konzulátuson.

A harmadik pontban a fojtogató bürokráciát jelölték meg a gazdaság résztvevői. Nagy a frusztráció, amikor a rengeteg papírmunka jelentősen megnehezíti a vállalkozások életét. Az engedélyezési és tervezési eljárások ígért felgyorsítása pedig nem halad. Ez gyakran jelentősen hátráltatja a cégeket, hiszen arra lenne szükség, hogy minél hamarabb munkába álljanak a dolgozók – a bürokrácia azonban ezt ellehetetleníti.

GAZDASÁG

Címkék:

german industry, germany