Összeomlott az európai autópiac és az elektromobilitás

Összeomlott az európai autópiac és az elektromobilitás

Tavaly kevesebb új személygépkocsit helyeztek forgalomba az EU-ban, mint az elmúlt 30 évben bármikor. A szakértők szerint ez a tendencia idén is folytatódik, mert a gazdaság lassul, az embereknek nincs pénze és a cégek is kétszer meggondolják, hogy beruházzanak-e néhány autóra.

GAZDASÁG 2023. FEBRUÁR 6. 07:38

Jóval kevesebb új személygépkocsit helyeztek forgalomba tavaly az Európai Unióban, mint az elmúlt 30 évben bármikor. Pontosabban 2022-ben 9,3 millió új autó került az utakra, ami 4,6 százalékkal kevesebb, mint az előző, 1992-ben regisztrált rekord. A 2022-es alacsony számok fő oka az ellátási szűk keresztmetszetek voltak. Az európai autógyártók mindenekelőtt az alkatrészellátás elégtelenségére panaszkodtak, többek között az elektronikus chipek tekintetében.

A nagy európai államok jelentős veszteségeket könyvelhettek el. Olaszországban közel tíz százalékkal, Franciaországban alig nyolc százalékkal, Spanyolországban pedig jó öt százalékkal kevesebb új autó került az utakra. A szakértők szerint ez a tendencia 2023-ban is folytatódni fog, mert a gazdaságok lassulnak, az embereknek pedig nincs pénzük autót vásárolni, de a cégek is kétszer meggondolják, hogy érdemes-e új autóra beruházni. Az elektromos autók eladásai estek a leginkább, és különösen igaz ez Németországban, ahol januárban azért vásároltak már nagyon kevesen hibrid vagy elektromos meghajtású autót, mert jórészt megszűntek, vagy zsugorodtak az állami támogatások. A múlt év azonos hónapjához képest 2,6 százalékkal kevesebb új autót vettek nyilvántartásba – jelentette be a flensburgi Szövetségi Gépjárművek Hatóság (KBA). Különösen extrém a visszaesés, ha csak a decemberi számokhoz viszonyítjuk a januári eredményeket: 83 százalékkal kevesebb teljesen elektromos autót és 87 százalékkal kevesebb plug-in hibridet regisztráltak.

„A csökkenő támogatásokat és a magas villanyárakat 2023-ban egyértelműen érezni fogjuk, különösen az alacsonyabb árszegmensben, ahol az állami támogatások nagyon fontosak”

– erről már Peter Fuss, az EY tanácsadó cég autóipari szakértője beszélt a német sajtónak. Az áramárak drasztikus emelkedése miatt az elektromos autók tulajdonosai is nagy bajban vannak, mert idén még a tavalyinál is költségesebb lesz a villanyautók fenntartása, köszönhetően az európai szankciós politika okozta válságnak. Sőt, gyakran előfordulhat az is, hogy arra utasítják a tulajdonosokat, hogy egy ideig ne töltsék fel az autóikat, vagy legalábbis korlátozottan használják a hálózatot. Ez a mostani tél során már megtörtént egyszer, amikor a a Szövetségi Hálózati Ügynökség spórolásra hívta fel a figyelmet. A villanyautók töltése és az elektromos hőszivattyúk elterjedése ugyanis jelentősen leterhelte az elektromos rendszereket.

„Ha továbbra is nagyon sok új hőszivattyút és töltőállomást telepítenek, akkor túlterhelési problémáktól és helyi áramkimaradásoktól kell tartani az elosztóhálózatban, ha nem cselekszünk”

– jelentette ki egy lapinterjúban az ügynökség elnöke, Klaus Müller. Ezért kiadtak egy kulcsfontosságú dokumentumot, amely a hőszivattyúk és az elektromos autók töltőállomásainak átmeneti áramszabályozását írja elő magas hálózati kihasználtság idején.

GAZDASÁG

Címkék:

car, electricity, europe, germany