Szélerőműparkot bontanak le, hogy bővítsenek egy szénbányát Németországban

Szélerőműparkot bontanak le, hogy bővítsenek egy szénbányát Németországban

Egy német energetikai vállalat lebont egy szélerőműparkot, hogy lehetővé tegye egy szomszédos szénbánya bővítését.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 2. 06:00

Az RWE német energetikai vállalat az ország energiaválságának kezelése érdekében szélerőműveket bont le, hogy bővítse a szomszédos szénbányát. A Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Lützerath kisváros közelében lévő szélerőműpark területét a Garzweiler külszíni bánya bővítésére használják majd.

A vállalat elismerte, hogy bár a döntés paradoxnak tűnik, erre szükség van az energiaellátás biztosítása miatt.

„Tisztában vagyunk vele, hogy ez paradoxnak tűnik” – mondta Guido Steffen, az RWE szóvivője egy nyilatkozatban. „De a dolgok jelenlegi állása szerint ez a helyzet” – tette hozzá.

A szélerőműpark nyolc turbinája közül egyet már a leszereltek, további kettőt pedig várhatóan jövőre bontanak le. A fennmaradó öt turbinát 2023 végéig távolítják el – mondta a szélerőműparkot építő és üzemeltető cég szóvivője.

A szélerőműpark lebontása – különösen egy szénbánya bővítése céljából – éles tiltakozást váltott ki a klímavédők körében, és Észak-Rajna-Vesztfália gazdasági és energiaügyi minisztériuma is többször kiállt a szélturbinák leszerelése ellen.

„A jelenlegi helyzetben a megújuló energia felhasználásának minden lehetőségét ki kell meríteni, amennyire csak lehetséges, és a meglévő turbinákat a lehető leghosszabb ideig működtetni kell” – mondta a minisztérium szóvivője egy nyilatkozatban a Guardian szerint.

A szélparkban lévő turbinák azonban már több mint 20 évvel ezelőtt épültek, és jóval kisebb teljesítményűek, mint az újabb változatúaknak. A terület feletti rendelkezés kapcsán pedig márciusban úgy döntött a bíróság, hogy az az RWE energetikai vállalatot illeti meg.

A szénbánya bővítése egybeesik azzal a tervvel, hogy az RWE három lignit-tüzelésű erőművi blokkját ideiglenesen visszavezessék a piacra, ezt a döntést a német kabinet jóváhagyta. A blokkok korábban készenléti állapotban voltak.

„A három lignitüzemű blokk egyenként 300 megawatt kapacitású.

Üzembe helyezésükkel hozzájárulnak az energiaválság idején az ellátás biztonságának erősítéséhez Németországban és a földgáz megtakarításához a villamosenergia-termelésben”

– közölte az RWE szeptemberben.

„Eredetileg úgy tervezték, hogy a három érintett tartalékerőművi blokkot 2022. szeptember 30-án, illetve 2023. szeptember 30-án véglegesen leállítják” – tette hozzá az RWE.

Németország energiaellátása biztosítása miatt döntött úgy, hogy az említett erőművek tovább működhetnek. Az elszálló energiaárak miatt ráadásul az inflációt is táplálják. Emiatt a Német Ipari Szövetség (BDI) elnöke, Siegfried Russwurm már szeptemberben arra szólította fel a német szövetségi kormányt, hogy biztosítsa az olcsó energiát, és növelje az áramellátást, erről korábban a V4NA is beszámolt. Mint Russwurm mondta, ennek érdekében minden rendelkezésre álló lehetőséget ki kell használni – utalt az elnök az atomerőművek és a szénerőművek üzemben tartására. Siegfried Russwurm szerint ez egyaránt érinti a kisebb energiaigényű vállalatokat és a nagyobb energiaigényű cégeket is, mert ha az energiaköltségek tovább növekednek, akkor az energiafüggetlenebb cégek is komoly problémákkal nézhetnek szembe.

GAZDASÁG

Címkék:

coal mine, energy, energy crisis, germany