Továbbra sem oldódik meg az olasz légitársaság válsága

Továbbra sem oldódik meg az olasz légitársaság válsága

A munkavállalók húsvét előtt csak a fizetésük felét kapják meg a légitársaságtól, mivel az Európai Unió hatóságai nem engedélyezték az új olasz légitársaság felállását, és a résidők megvásárlását sem.

GAZDASÁG 2021. ÁPRILIS 2. 14:12

A Brüsszellel kialakult patthelyzet következtében tovább húzódik az Alitalia válsága, és a tárgyalások akadozása miatt, az újonnan alapított Ita légitársaság sem tud elindulni. Emiatt Giancarlo Giorgetti gazdasági fejlesztési miniszter felkérte kollégáit, Daniele Francot és Enrico Giovannit, hogy dolgozzanak ki egy új tervezetet, amivel felgyorsíthatják az Alitalia vállalati eszközeinek átadását az Itának, elsősorban a résidőt, és felgyorsíthatják az Európai Unióval való egyeztetéseket. Eközben a fizetések felét tudják csak folyósítani a vállalat 11 ezer alkalmazottjának, és remélik, hogy vagy nem sokkal húsvét után a második részletet is utalhatják.

Az olasz kormány megígérte, hogy a fizetések utalása néhány napon belül megkezdődik, erre Claudio Durigon, a pénzügyminisztérium államtitkára személyes garanciát vállalt, miután az Európai Bizottság engedélyezett további 24,7 millió euró támogatást az Alitalia számára.

„Valódi csatát vívunk Vestager versenybiztossal.  A többi minisztériummal együtt megpróbálunk tárgyalni a kifizetésekről, és az engedélyezésről, hogy az Ita-terv mielőbb megvalósulhasson. Fontos szerepet játszanak a szakszervezetek, és azok, akik a fejlesztési minisztérium előtt demonstráltak. A szakszervezetek drámai, elfogadhatatlan és súlyos helyzetről beszélnek, amely tönkreteszi a légi közlekedési ágazatot”, tette hozzá Durigon, a Liga képviselője.

Giancarlo Giorgetti gazdasági és fejlesztési miniszter azt mondta: “A minisztérium előtt megostromoltak a kérdéseikkel és követeléseikkel az Alitalia dolgozói, akik nem értettek egyet azzal, hogy a Lufthansának és az Air Francenak miért engedélyezett az Európai Unió sokkal nagyobb összegű állami támogatásokat, és az Alitalia ilyet miért nem kapott.” Erre a kérdésre Giorgetti azt reagálta: “ami más országokban megengedett, az Olaszországban nem”.

“Az Alitalia helyzetét és az Ita elindulásának késedelmét az Európai Bizottsággal közösen értékeltük, és szükségesnek tartjuk egy új cselekvési stratégia kidolgozását”, nyilatkozta a miniszter.

“A kormány gyanúja az, hogy az olasz légitársasággal szembeni büntető és merev uniós megközelítés mögött az európai nagyvállalatok, az Air France és a Lufthansa érdekei, és versenyképessége áll, amelyek nem érdekeltek az Ita légitársaság felszállásában”, mondta Daniele Franco

GAZDASÁG

Címkék:

alitalia, European Union