Újabb közép-európai államban csökken az üzemanyag ára

Újabb közép-európai államban csökken az üzemanyag ára

Többhetes áremelkedés és a piaci pánik után újra jó hírek érkeznek a benzinkutakról. Van olyan ország Európában, ahol mától kevesebbe kerül a kutakon a benzin és a gázolaj, eközben nyugaton továbbra is brutális árakkal találkoznak az autósok.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. MÁRCIUS 18. 13:37

A kormány minden pénteken dönt az új árakról

Az orosz-ukrán válság miatt – mások mellett – az üzemanyagárak is elszabadultak Európa-szerte. Tavaly a magyar, később a szerb és más kormányok is úgy döntöttek, hogy ennek gátat szabnak és befagyasztják a maximális árat, így megvédik az emberek életszínvonalát és biztosítják a szükséges mennyiséget az autósoknak.

Az elmúlt hetek tendenciái miatt az emberek tartalékolni kezdtek, sőt, pánikvásárlás is volt Szerbiában. A kormány végül közleményben nyugtatta meg az embereket, hogy van elég benzin és tilos emelni az üzemanyag árát. Ezután csillapodtak a kedélyek. A belgrádi kabinet közben azt is megtiltotta, hogy kannákat töltsenek tele az emberek. Csakis a jármű tartályába lehetett tölteni a szerbiai kutakon. A kormány későbbi döntése értelmében az üzemanyagtartály mellett most már a szállításra alkalmas kannákba is lehet tankolni, egészen 60 literig. Ezzel elsősorban a mezőgazdasági termelőket akarják segíteni, hogy azok zavartalanul használhassák eszközeiket.

Mától csökken az üzemanyag ára

Aleksandar Vučić csütörtök este jelentette be, hogy csökkentik az üzemanyag árát Szerbiában. Az elmúlt 7 napi árhoz képest ez azt jelenti, hogy a gázolaj 42 parával, azaz 36 eurócenttel, a benzin pedig 24 parával, vagyis 21 eurócenttel kerül kevesebbe péntek délutántól a balkáni országban. Ennek értelmében a gázolajért 187 dinár 28 parát (1 euró 60 cent), a benzinért pedig 176,14 dinárt (1 euró 51 cent) kell fizetni.

Lesz elegendő üzemanyag Szerbiában. Erről is beszélt a szerb államfő a Pink Televíziónak adott interjújában. Vučić kiemelte: szakértői csapatot küldött a szerb kormány Brüsszelbe, hogy megvizsgálják miként lássák el olajjal és kőolajszármazékokkal a piacot. Emellett Belgrád az orosz partnereivel is folyamatosan tárgyal erről. Mint fogalmazott: az őrület és a hisztéria körülményei között fontos nemzeti érdekeink megőrzése.

Magyarországon lehet a legolcsóbban tankolni a régióban

A régióban egyébként Görögországban a legdrágább a 95-ös benzin litere. Ott 1 euró 94 centet kell fizetni egy liter benzinért. A legkevesebbért pedig Magyarországon tankolhatunk, ahol a magyar kormány 1 euró 22 centnél fagyasztotta be az üzemanyagok árát.

Benzinárak országonként (literenként)

Görögország 1, 94 euró
Albánia 1.62 euró
Horvátország 1,57 euró
Montenegró 1,54 euró
Románia 1,50 euró
Szerbia 1,45 euró
Bulgária 1,39 euró
Észak-Macedónia 1,36 euró
Bosznia-Hercegovina 1,30 euró
Magyarország 1,22 euró

A gázolaj országonkénti ára (literenként)

Görögország 1, 68 euró
Albánia 1.62 euró
Horvátország 1,54 euró
Szerbia 1,52 euró
Románia 1,48 euró
Szlovénia 1,47 euró
Montenegró 1,43 euró
Bulgária 1,37 euró
Bosznia-Hercegovina 1,29 euró
Észak-Macedónia 1,22 euró
Magyarország 1,22 euró

Mindeközben Nyugat-Európában továbbra is nagyon drága az üzemanyag, a legtöbb helyen 2,1-2,5 euró között mozog egy liter benzin és gázolaj ára. A legdrágább kutak Hollandiában és a skandináv országokban vannak.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

benzin, fuel, serbia