Uniós cégek profitálnak az oroszok elleni szankciókból

Uniós cégek profitálnak az oroszok elleni szankciókból

Az európai szankciók kudarcát jelzi, hogy egyre inkább nő az orosz kőolaj iránti érdeklődés a piacon. Vannak olyan cégek, amelyek megduplázták a vásárolt mennyiséget. Az uniós tankerhajók gőzerővel szállítanak az orosz kikötőkből.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 11. 08:38

Dollármilliárdokat hoz Moszkvának a kőolajszállítás

Az európai cégek csaknem megduplázták az általuk vásárolt kőolaj mennyiségét az ukrajnai háború kezdete óta. Mindezt teszik annak ellenére, hogy az EU vezetői kétségbeesetten próbálnak büntetőintézkedéseket bevezetni Moszkva ellen.

Eközben egyes uniós székhelyű hajótársaságok az elmúlt hetekben drasztikusan növelték az általuk szállított oroszországi kőolaj mennyiségét szerte a világban. A bizlife.rs oldal cikke szerint a görög, a máltai, és a ciprusi tankerhajók soha nem látott mennyiségben viszik a fekete aranyat mindenfelé. Ezek a cégek jelentős bevételre tesznek szert, ugyanis a megugrott kereslet miatt emeltek a tartályhajók rakománydíjait.

kép: EbS

Brüsszeli elemzők szerint az uniós hajótársaságok szabályosan csúfot űztek az oroszok elleni szankciókból. Mint fogalmaznak, így hiába a kőolajembargó, az nem fogja lerövidíteni a háborút és Vlagyimir Putyint sem veszi rá arra, hogy kivonuljon csapataival Ukrajnából. A kőolaj szállítmányok több milliárd dollárnyi bevételt hoztak Oroszországnak.

Jól keresnek a hajótársaságok

Míg az EU vezetői nagy nehezen tudtak csak megállapodni az orosz olajra vonatkozó embargóról, addig a teljesen megrakott európai tankerek egyre nagyobb hasznot húznak a helyzetből. Ez olvasható ki a Global Witness adataiból. A nemzetközi civil szervezet kimutatása szerint

a görögországi, a ciprusi, és a máltai szállítóhajó-társaságok a háború kezdete óta hónapról hónapra egyre több orosz kőolajat szállítanak. Így ezek az uniós országok jelentős bevételre tettek szert a konfliktus kitörése óta. Az említett tengerparti államok számítanak egyébként a legjelentősebb tengeri szállítmányozóknak.

A statisztika szerint februárban, amikor Putyin csapatai megtámadták Ukrajnát, a görög, a máltai és a ciprusi hajótársaságok 31 millió hordó orosz kőolajat szállítottak el a világ különböző pontjaira, májusban viszont már 58 millió hordóra ugrott a forgalmuk. Ha az összesített adatokat vizsgáljuk, ezen uniós országok hajói február óta 178 millió hordó orosz kőolajat szállítottak tengeri úton 17,3 milliárd dollár értékben. Az EU-s hajók az ukrajnai konfliktus kezdetén a tengeri kikötőkből szállított orosz kőolaj mintegy harmadát vitték tovább, májusra ez az arány már az összmennyiség több mint felére nőtt.

Egyes elemzők szerint, így amíg Brüsszel a szólamok szintjén az oroszok ellen van és embargót vezet be Moszkvával szemben, amely részben a saját állampolgárai életét is nehezíti, addig a tagországok, vállalataik közvetlen szerepvállalásával hozzájárulnak az orosz gazdaság működéséhez.

Anastassia Fedyk, a kaliforniai Berkeley üzleti karának tanára aggodalmát fejezte ki a szállítóhajók üzletelése miatt. „Az Európai Uniónak lehetősége lenne, hogy nyomást gyakoroljon Oroszországra, hiszen Moszkva csak drágán és nagy nehézségek árán tudná átirányítani az energiaforrásait valamely más piacra. Azzal, hogy továbbra is engedélyezik az EU-s szállítóhajóknak, hogy az orosz kőolajat szállítsák, csak az Unió tárgyalóképességét csökkentik. A kőolajembargónak mindenre ki kellene terjednie, ez a mostani nem az” – nyilatkozta Fedyk, aki egyébként tagja az Oroszország elleni szankciók kidolgozásával megbízott nemzetközi munkacsoportnak és egyben társszervezője a Közgazdászok Ukrajnáért elnevezésű kezdeményezésnek.

Szakértő: az átlagpolgárok isszák meg a szankciók levét

A bizlife.rs cikke szerint egyelőre az európai uniós szállítóhajók számára is engedélyezik, hogy orosz kőolajat vigyenek harmadik országokba, a nem uniós piacra. Ez azt jelenti, hogy a szankciók ellenére az EU-ban bejegyzett tankerhajók tulajdonosai újabb bevételekre számíthatnak. Ha nem kell az Uniónak, akkor Kínába és Indiába szállítják majd az orosz nyersanyagot. Peking már most is a legnagyobb felvásárlója az orosz kőolajnak.

Szakértők szerint azzal, hogy a szállítóhajók folytathatják tevékenységüket, egy újabb kiskapu maradt a szankciós politikában. Az Unió sikertelenségének levét pedig az átlagpolgárok isszák meg – mondta Fedyk. A piac már hetek óta emeli az üzemanyagárakat, arra várva, hogy kemény embargóval sújtják majd Moszkvát a kőolajpiacon.

„Az egyszerű embereknek Európában többet kell fizetni az orosz kőolajért. Ezzel pedig nem büntetik Oroszországot. Épp ellenkezőleg, a megnövekedett bevételét Moszkva a háborús kiadások fedezésére fordíthatja” – nyilatkozta a szakértő.

kép: EbS

A görög hajótársaságok érdeke, hogy folytatódjon a biznisz

A világon egyes üzemanyag-társaságok, így például a Shell vagy a BP nyilvánosan és látványosan eltávolodtak az orosz kőolaj felhasználásától, a helyükre viszont időközben mások léptek. Például görög oligarchák kezében lévő társaságok – írja a bizlife.rs. Ezzel ugyan nem tesznek a szankciók ellen, betartják a szabályokat, mert még mindig lehet orosz kőolajat vásárolni, de az biztos, hogy megkérdőjelezik a nemzetközi közösség azon erőfeszítéseit, hogy szankciókkal vegye rá Putyint, hogy hagyjon fel az ukrajnai hadműveletével.
Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter szerint az országában működő szállítóhajóknak egyáltalán nem érdekük, hogy megszakadjon az orosz kőolaj szállítása, sőt, mindent megtesznek a tulajdonosok azért, hogy folytatódhasson az üzletelés a Moszkvához tartozó kikötőkből. Varufakisz kiemelte: a tankerhajók profitja eközben szinte semmi bevételt nem hoz az athéni kormánynak, mert sokszor külföldön jegyeztetik be a hajókat, s a nyereséget is más országokban kezelik. Így a görög kormánynak szinte semmilyen kihatása nincs ezekre a folyamatokra – tette hozzá.

Az adatok tehát azt mutatják, hogy az orosz invázió kezdete óta nem hogy nem csökkentették az uniós tankerhajók a kőolaj szállítást, hanem jócskán növelték is annak mennyiségét. A görög, a máltai és a ciprusi vállalatok gyakorlatilag mosolyognak a szankciókon, és saját profitjukat növelik – véli Louis Goddard, a Global Witness tanácsadója.

A bizlife.rs írása szerint a nyers kőolaj drágulása miatt Moszkva jelentős bevételhez jut, áprilisban például rekordokat döntött a bejövő pénzforgalom. Egyes elemzők szerint Oroszország az elhibázott uniós szankciós politika miatt idén 250 milliárd dollárnyi készpénzhez juthat. Az oroszok a saját kőolajukat, ha nem kell Európának, akkor eladják Kínának és Indiának. Ezt csak az akadályozhatná meg részben, ha a tankerhajók nem szállítanák el az orosz kikötőkből a nyersanyagot – mondják az elemzők.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

eu, oil, russia