Ausztria kétmillió eurós segítséget nyújt India járványügyi védekezéséhez

Erről Sebastian Kurz kancellár beszélt szerdán, a kormányülés után.

HOT 2021. ÁPRILIS 28. 16:58

Ausztria a külföldi katasztrófahelyzetek kezelésének támogatására létrehozott alapokból (AKF) kétmillió eurós segítséget nyújt Indiának a koronavírus-járvány elleni védekezéséhez – jelentette be Sebastian Kurz kancellár szerdán a kormányülés után.

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint az azonnali segélyből az Osztrák Vöröskereszt segítségével antivirális gyógyszereket vásárolnak és küldenek a járvány által különösen sújtott Indiába. Az 1,35 milliárd lakosú Indiában sorra dőlnek meg a járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek napi rekordjai, ez a szám már egy hete tartósan 300 000 fölött van. A járvány kezdete óta több mint 200 ezren haltak meg a fertőzés okozta betegség szövődményeiben.

“A támogatás és szolidaritás Indiának ebben a rendkívüli szükséghelyzetben magától értetődő” – hangoztatta a kancellár. Egyúttal bejelentette az Indiára vonatkozó beutazási tilalmat a légi forgalomban, mely csütörtöktől lép életbe. Eszerint Indiából csak ausztriai lakhellyel rendelkezők léphetnek be az országba, és nekik is karanténba kell vonulniuk. Ezzel a rendelkezéssel próbálják megakadályozni, hogy behurcolják a vírus újabb mutációját Ausztriába.

Kurz vázolta továbbá az ország aktuális járványügyi helyzetét, örömét fejezte ki, hogy a csökkenő adatoknak köszönhetően hétfőtől Bécs is feloldja a teljes zárlatot. Megerősítette a május 19-ei országos nyitást, melynek legfontosabb alappillére a zöld útlevél lesz, melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kapnak meg. Ez az igazolás szolgál majd belépőül – a kereskedelmi egységek kivételével – az újranyitó éttermekbe, hotelekbe, kulturális és sport rendezvényekre. Hozzátette azonban, amennyiben egy-egy tartományban vagy körzetben jelentősen romlanának a járványügyi mutatók, a tartományfőnökök regionálisan szigorításokat léptethetnek életbe.

HOT

Címkék:

austria, coronavirus, donation, pandemic, sebastian kurz