Megint kivágtak egy homoszexuális jelenetet egy filmből az oroszok, a rendező cenzúrát kiáltott

Cenzúráról beszél a Szupernóva című brit dráma rendezője, miután az orosz forgalmazó kivágott abból egy mintegy 3 perces homoszexuális szexjelenetet. A film egy férfi pár kapcsolatát mutatja be, Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.

HOT 2021. MÁRCIUS 13. 15:52

Súlyos szavakkal illette az orosz forgalmazót a Szupernóva (Supernova) című 2020-as brit dráma rendezője, miután a március 11-ei oroszországi bemutató után kiderült, hogy abból kivágtak egy homoszexuális szexjelenetet. Harry McQueen azt mondta: „Szolidárisak vagyunk az LMBTQ+ közösségekkel szerte a világon, és mély aggodalmunkat fejeztük ki (a vágással kapcsolatban – a szerk.) az orosz forgalmazónak.”

A BBC orosz nyelvű hírszolgálata szerint a rendező kijelentette: nem fogja tolerálni „ezt a fajta cenzúrát”, és azt szeretnék, ha a filmet „eredeti, szerkesztetlen formában mutatnák be szerte a világon”. Anton Dolin filmkritikus azt sérelmezi, hogy a film oroszok által megvágott verziójából nem derül ki a két férfi kapcsolatának „minősége”, a néző szempontjából két férfi szoros barátságát sejteti csak.

A World Pictures orosz forgalmazó vezetője, Szergej Scserbinyin nem kommentálta McQueen nyilatkozatait.

A BBC a „cenzúra kapcsán” felidézi a 2019-es, Elton John élettörténetét bemutató Rocketman című filmet, amelyből az orosz forgalmazó ugyancsak kivágta a homoszexuális jeleneteket. Akkor Elton John megszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, nemtetszését fejezve ki.

Putyin Oszakában, a G-20 csúcstalálkozón Elton John „szemrehányásaival” kapcsolatban azt mondta az újságíróknak: nagyon tiszteli őt, „zseniális zenész ( ) és mindannyian örömmel hallgatjuk őt, de azt hiszem, hogy téved, ( ) abszolút nem vagyunk (negatívan) elfogultak az LMBTQ-közösség képviselőivel. Van azonban egy törvényünk, amely miatt ujjal mutogatnak ránk – ez a törvény tiltja a kiskorúak körében a homoszexualitás népszerűsítését” – szögezte le. Úgy fogalmazott, hagyni kell, hogy a gyerek felnőjön, és felnőttként döntsön az orientációjáról.

HOT

Címkék:

child protection law, homosexuals, russia, supernova