A baloldal nem tudta megbuktatni a francia kormányt, elfogadták a jövő évi költségvetést – videó

A baloldal nem tudta megbuktatni a francia kormányt, elfogadták a jövő évi költségvetést – videó

A francia miniszterelnök összesen tíz alkalommal próbálta az Alkotmány 49.3-as cikkelyének értelmében szavazás nélkül elfogadtatni a 2023-as költségvetést, ám ezt az ellenzék minden alkalommal megtorpedózta, bizalmatlansági indítvánnyal. Ez történt legutóbb is, ám nem lett meg a kormány megbuktatásához szükséges abszolút többség, így a törvénytervezet végül elfogadásra került.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 18. 12:33

Rengeteg fejtörést okozott a francia kormány számára az Alkotmány 49,3-as cikkelyének alkalmazása, amelynek az a lényege, hogy anélkül fogadtatnának el egy törvényjavaslatot, hogy azt parlamenti vitára bocsátanák. Élisabeth Borne kormányfő október óta folyamatosan ezzel próbálkozott, de az ellenzék minden egyes alkalommal megakadályozta ebben, mégpedig úgy, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen. A Nupes elnevezésű baloldali koalíció első, október végén benyújtott bizalmatlansági indítványát akkor még a jobboldali Nemzeti Tömörülés is támogatta, ám akkor a Republikánus párt tartózkodásának köszönhetően megmenekült a francia kormány a bukástól.

A francia miniszterelnök nem adta fel, rendszeresen nekifutott a 49.3-as cikkely alkalmazásának, amire minden esetben bizalmatlansági indítvány volt a baloldal válasza. Így történt ez legutóbb is, amikor Élisabeth Borne december 15-én bejelentette, hogy ismét parlamenti szavazás nélkül kívánja elfogadtatni a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, két hónapon belül ez volt a tizedik alkalom. A hír hallatán a Nupes politikusa, az Engedetlen Franciaország nevű párt parlamenti frakcióvezetője, Mathilde Panot azonnal bejelentette, hogy ismét bizalmatlansági indítvány nyújtanak be a kormány ellen, mert szerintük nem demokratikus, amit Élisabeth Borne megpróbál véghez vinni.

A francia baloldal azonban nem járt sikerrel, mivel a kormány megbuktatásához szükséges 288 szavazatból csak 101-et sikerült összeszedniük, az ellenzék bizalmatlansági indítványa tehát megbukott, ezzel egyidőben pedig véglegesen, szavazás nélkül elfogadta a Nemzetgyűlés a kormány 2023-as évre vonatkozó törvényjavaslatát a költségvetésről és a társadalombiztosításról, derül ki a Le Figaro cikkéből.

Parlamenti beszédében a francia kormányfő kiemelte, hogy a baloldali koalíciónak tíz alkalommal nem sikerült megbuktatnia a kormányt, a bizalmatlansági indítvány ismétlődő előterjesztésével próbálták elterelni a figyelmet arról, hogy ellenzik a társadalmi fejlődéseket. A kormányfő elmondása alapján a baloldal megfeledkezett a dokumentum lényegéről, amely a legbizonytalanabb helyzetben lévő franciák, valamint a vállalatok és a közszolgáltatások szükségleteinek kielégítésére lett kitalálva.

A francia Nemzetgyűlés elnöke, Yaël Braun-Pivet a parlamentben december 17-én jelentette be, hogy az országgyűlés végső olvasatban végérvényesen elfogadta a kormány által előterjesztett törvényjavaslatot a 2023-as költségvetéssel kapcsolatban. Élisabeth Borne azt írta a Twitteren ezzel kapcsolatban, hogy a kormány elérte a célját, olyan költségvetést állított össze, amely szerint nem lesz jövőre adóemelés és nem fog növekedni az államháztartási hiány sem. A francia miniszterelnök kiemelte, hogy a költségvetés olyan, a franciákat aggasztó témákra összpontosít, mint az oktatás, a biztonság, a foglalkoztatottság és az ökológia.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

2023 budget adopted, article 49.3, elisabeth borne, france, french government, motion of no confidence