A COVID óta az emberek kezdik megérteni, hogy szükség van a szakmákra

A tanulmányok szerint a technológiai fejlődés és a főiskolai költségek folyamatos emelkedése miatt a Z generáció (a 1995 és 2009 között születettek) az Egyesült Államokban egyre inkább olyan szakmákat választ, amelyeket nem fenyeget az, hogy idővel a mesterséges intelligenciával helyettesítik, és amelyekre mindig szükség lesz.

NAGYVILÁG 2024. ÁPRILIS 29. 14:19

A Lincoln Tech szakképző iskolákat működtető amerikai hálózat vezérigazgatója, Scot Shaw úgy fogalmazott, ezek a munkák örökre megmaradnak. A Fox Businessnek adott interjújában megjegyezte azt is, hogy

A koronavírus-járvány óta az emberek kezdik megérteni, hogy a szakmákra szükség van

írja a The Post Millennial hírportál.

Mint elmondta, a COVID idején, amikor a kormány bizonyos munkaköröket „létfontosságúnak” minősített, iskolájának diákjai éppen ezekben a munkakörökben dolgoztak: Ott voltak a kórházakban. Ők tartották fenn a szállítást, az Amazon szállítmányait, hogy eljussanak hozzánk – mondta.

A diákjaink körülbelül 20 százaléka közvetlenül a középiskolából kerül ki. Körülbelül 50 százalékuk 21 éves vagy fiatalabb, de a diákjaink átlagéletkora 25 év – fejtette ki.

A National Student Clearinghouse Research Center 2022-23-as tanévről szóló jelentése szerint az alapképzésben diplomát szerző hallgatók száma már a második egymást követő évben csökkent, 2,8 százalékkal, azaz 99 2000 diákkal az egy évvel korábbihoz képest, míg a szakmát szerző hallgatók száma az elmúlt tíz év legmagasabb szintjére emelkedett. 6,2 százalékkal, azaz 26 900 hallgatóval többen szerezték meg a bizonyítványukat a képesítésről.

A Ramsey Solutions pénzügyi tanácsadó cégtől Ken Coleman arra is rámutatott, hogy ma már a Z generációs fiatalok 75 százaléka azt mondja, hogy vállalkozó szeretne lenni, magának akar dolgozni, a szakmák pedig gyorsabb és olcsóbb utat kínálnak ehhez.

Munkahelyeket teremthetnek más emberek számára, és bekapcsolódhatnak a gazdaságunk igazi gerincébe, a kisvállalkozások hálózatába. Ez a tendencia folytatódni fog, mert úgy gondolom, hogy a szakiskolák már nem csak a hagyományos vízvezeték-szerelő vagy villanyszerelő szakmákat kínálják a diákok számára – jegyezte meg.

A Federal Reserve Economic Data tavalyi tanulmánya szerint az építőipari képzések éves szinten 19,3, a vendéglátóipari képzések 12,7 százalékos, a gépészeti szakmai képzések pedig 11,5 százalékos növekedést értek el.

NAGYVILÁG

Címkék:

job, usa, z generation