A dolgozók fizetnék a rezsit a munkahely helyett

A dolgozók fizetnék a rezsit a munkahely helyett

A gazdasági miniszter megoldási javaslattal állt elő a munkahelyek költségeinek csökkentése érdekében: azt tanácsolja, hogy fizessen a dolgozó, ha nem szeretne megfagyni.

NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 2. 16:11

Andreas Pinkwart észak-rajna-vesztfáliai liberális gazdasági miniszter az egekbe szökő energiaárak miatt azt javasolja, hogy a munkaadók a fűtési szezon kezdetekor küldjék haza, home office-ba a dolgozóikat, így nem kellene fűteni a vállalatok irodáit, ráadásul a gázfogyasztás is csökkenne. Pinkwart az ötletét azzal fejeli meg, hogy annak érdekében, hogy a dolgozók otthonában is kevesebb gáz fogyjon, érdemes lenne átállniuk elektromos fűtési rendszerre.

Ez egyes szakértők szerint nem más, mint a vállalati infrastruktúra költségeinek munkavállalókra való áthárítása, ami bizonyos törvényességi aggályokat is felvet.

Marija Linnhoff, a Független Utazási Irodák Szövetségének elnöke már a nyugdíjasokon spórolna a gázzal. Ő azt szeretné, ha a német nyugdíjasok telente 2-3 hónapot Törökországban, Mallorcán vagy másutt, meleg éghajlaton töltenének, és így nem a németországi gázfelhasználást növelnék otthonaik fűtésével. Szerinte ha az állam 500 eurós támogatást fizetne ezekért az utazásokért, talán több nyugdíjas élne a lehetőséggel. „Így le tudnák kapcsolni a fűtést a nyugdíjasok az otthonaikban, és több gáz maradna az ipar és a többi polgár számára” – nyilatkozta.

Pinkwart gazdasági miniszter nem találja a kezdeményezést rossz ötletnek, csupán az aggasztja, hogy ha túl sokan hagyják el Németországot télen, akkor nagyon visszaesik a vásárlóerő.