A falusi házak vásárlását támogatja a kormány

A falusi házak vásárlását támogatja a kormány

Tízezer eurós támogatást kaphatnak azok a családok, amelyek vállalják, hogy falura költöznek, és ott vesznek házat Szerbiában. A februárban induló programban a 45 évnél fiatalabb szerb állampolgárok vehetnek részt, akiknek nincs még a tulajdonukban ingatlan.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 19. 12:03

Jó tapasztalatok, teljesíthető feltételek

Februárban indul a szerb kormány programja, amelynek keretében a tervek szerint ötezer igénylés fut be vidéki ház államilag támogatott megvásárlására. Házaspárok, élettársi viszonyban élők és gyereküket egyedül nevelők jelentkezhetnek. Az elképzelés nem új: korábban 1 631 ingatlan talált gazdára ilyen módon, ezzel összesen nagyjából ötezer ember lakhatása oldódott meg, köztük több mint kétezer gyereké. A pozitív tapasztalatok nyomán most újabb kört indít a vidékfejlesztési minisztérium.

A főbb feltételek, hogy a pályázó 45 évnél fiatalabb szerb állampolgár legyen, és ne szerepeljen a nevén más ingatlan. A visszaélések elkerülése érdekében az elvárásoknak a házastársnak is meg kell felelnie, az ingatlant pedig tilos vér szerinti rokontól vásárolni. A házvásárló szakmájára vonatkozóan is vannak elvárások: egészségügyi, állategészségügyi, mezőgazdasági, pedagógiai vagy gyógyszerészeti végzettséggel kell rendelkezni, de azt is elfogadják, ha valaki kisiparos, bejegyzett gazdálkodó vagy lehetősége van az otthoni munkavégzésre.

A minisztérium az ingatlanokra vonatkozóan is kritériumokat határozott meg. A háznak például olyan településen kell feküdnie, ahol legalább egy közintézmény, például iskola, posta, egészségház található. Az ingatlannak lakhatónak kell lennie és meg kell felelnie minden törvényes előírásnak, az árnak pedig alkalmazkodnia kell a piaci viszonyokhoz.

Jól jön, de önmagában nem elég

A sikeres pályázókat a Vidékfejlesztési Minisztérium 10 ezer euróval támogatja. Hogy ez mire elég, az településtől, valamint az ingatlan nagyságától és minőségétől függ. Az ország északi részén, a magyar határ melletti, infrastrukturálisan fejlettebb településeken a 2-3 szobás házak ára 20-30 ezer eurónál kezdődik, és 50-60 ezerig is elmegy. Ezzel szemben délen már 20 ezer euró alatt is lehet válogatni. Utóbbi vidéken az is jellemző, hogy óriási, akár 5-6 szobás házakat is eladásra kínálnak, ezek ára 30 ezer euró fölötti, és rendszerint felújításra, hőszigetelésre, fűtésfejlesztésre szorulnak.

A támogatásként adott 10 ezer euró önmagában sehol nem elég. Az általunk talált legolcsóbb ingatlan 7 ezer euróba került, de ez egy kilométer földútra van a civilizációtól, nincs benne áram, a vizet pedig egy forrás biztosítja.

Vagyis aki nyer a pályázaton, még legalább 8-10 ezer eurót kell, hogy pótoljon, valamint jó eséllyel egy komolyabb felújítást is be kell vállalnia. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy a városokban a havi lakbér minimum 200 euró havonta a családnak, érthető hogy a korábbi körben is szép számban voltak jelentkezők.

Több probléma együttes megoldása lehet

Szerbiában a becslések szerint 4 700 kistelepülést fenyeget a teljes kihalás veszélye. Ezek egy részében ma már alig 50 ember él. Nagyjából 200 ezer vidéki ingatlan áll lakatlanul, többségében nagy, gazdálkodásra alkalmas telkeken. Ezzel szemben a fiatal párok, családok lakhatásának biztosítása az ország előtt álló egyik legnagyobb kihívás. Ezt a két tényezőt kötné össze a vidékfejlesztési tárca programja. Hosszú távú célként pedig azt szeretnék, hogy az elöregedő falvak újra fiatalokkal és gyerekekkel teljenek meg, fellendüljön a háztáji gazdálkodás és javuljanak a népességi mutatók, Szerbia lakossága ugyanis rohamosan fogyatkozik. A 2022-es népszámlálás adatai szerint 11 év alatt félmilliós volt a csökkenés.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

population, serbia, village