A franciák ismét sztrájkolnak – videók

A franciák ismét sztrájkolnak – videók

Hevesen ellenzik a nyugdíjreformot a szakszervezetek, ezért újra országos munkabeszüntetést szerveztek. Mindeközben a parlamentben a baloldali koalíció miatt elbukott a jobboldal azon javaslata, hogy népszavazással döntsenek a nyugdíjreformról.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 7. 14:35

Nem törődnek bele a franciák abba, hogy a kormány meg akarja emelni a nyugdíjkorhatárt, ezért újra országos sztrájkot hirdettek a szakszervezetek. Országszerte több iskolát is blokád alá vettek a diákok. A főváros 8. kerületében lévő Lycée Racine nevű középiskola előtt a feszültség odáig fajult, hogy a rendőrség könnygázt vetett be, így próbálták felszabadítani az iskola eltorlaszolt bejáratát.

Az oktatási minisztérium közleménye szerint azonban a pedagógusok közül ezúttal kevesebben sztrájkoltak.

Nem dolgoznak az olajfinomítók munkatársai sem, a TotalEnergies telephelyein a CGT szakszervezet 48 órás munkabeszüntetést hirdetett, ami azt jelenti, hogy két napig nem lesz üzemanyag szállítás. Az EDF energiaipari vállalatnál az FNME-CGT február 6-án, hétfőn 72 órás sztrájkba kezdett, ez a villamosenergia- és gázipar más vállalatait is érintheti.

A CGT szakszervezet vezetője, Philippe Martinez a BFMTV-nek úgy nyilatkozott a megmozdulásról, hogy nem csak rajtuk múlnak a dolgok. Ha a kormány továbbra sem hallgatja meg őket, akkor nagyobb sebességre kapcsolnak és hosszabb, súlyosabb akciókba kezdenek.

Akárcsak a legutóbbi alkalommal, a párizsi városháza ezúttal is szolidaritását fejezte ki a sztrájkoló dolgozókkal, ezért a hivatal február 7-én zárva tart, ezt Anne Hidalgo főpolgármester jelentette be a Twitteren.

Párizs jelképe, az Eiffel-torony szintén bezárt, február 7-én nem fogad látogatókat.

A jobboldali politikusok mindeközben a parlamentben megpróbálták megakadályozni a kormány által bevezetni kívánt reformot. A Nemzeti Tömörülés nevű párt népszavazást szeretett volna, ám ez a Nupes baloldali koalíciónak köszönhetően nem sikerült. A baloldali politikusok ugyanis egyszerűen nem jelentek meg a parlamentben.

A Debout la France (Talpra, Franciaország) nevű párt vezetője, Nicolas Dupont-Aignan szégyenteljesnek nevezte, hogy a baloldal ilyen módon bojkottálta a jobboldal népszavazási indítványát.

A Nemzeti Tömörülés parlamenti frakcióvezetője, Marine Le Pen azt írta a történtekkel kapcsolatban a Twitteren, hogy azzal, hogy a baloldali koalíció megtagadta a népszavazási indítvány támogatását, megfosztotta a nyugdíjreformot ellenző franciákat attól, hogy dönthessenek az ország szociális modelljének jövőjéről. Le Pen véleménye szerint ebből a viselkedésből kiderül, hogy a Nupes ellenzékként nem felelősségteljes.

Azonban nem ez az egyetlen felháborító dolog, amellyel megakadályozták a népszavazást. Marine Le Pen arról beszélt a sajtónak, hogy ismeretlenek a párt több képviselőjének is hangüzenetet küldtek, melyben arról beszélnek, hogy az egyik hozzátartozójuk kórházba került.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, no referendum, pension reform, strike, syndicate cgt