A franciák többsége ellenzi a dzsihadisták gyerekeinek hazatelepítését

A franciák többsége ellenzi a dzsihadisták gyerekeinek hazatelepítését

Egy felmérés szerint tízből csaknem hat francia ellenzi azt, hogy a szíriai fogolytáborban élő francia állampolgárságú dzsihadista szülők gyerekeit hazaszállítsák Franciaországba.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 9. 13:21

Megosztja a lakosságot az, hogy a francia állam július 5-én, kedden hazatelepített 16 dzsihadista nőt és 35 francia állampolgárságú kiskorút, akik egy kurd fogolytáborban raboskodtak Szíria északkeleti részén az Iszlám Állam 2019-es bukása óta. A hazatelepített nők között van az egyik legismertebb francia dzsihadista is, a 37 éves Émilie König, az egyik első francia nő, aki csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorista csoporthoz. Többször szerepelt az ISIS propagandavideóiban és tagokat toborzott a terrorista csoport számára, ezért az ENSZ felvette arra a feketelistára, amelyen a legveszélyesebb dzsihadista harcosokat tartják számon. A nőt Franciaországba érkezését követően azonnal előzetes letartóztatásba helyezték, miután a bíróság vádat emelt ellene az Iszlám Állam terroristacsoport tagjainak toborzása és Franciaországban elkövetendő terrortámadásokra való buzdítás miatt.

Charlotte Caubel francia gyermekügyi államtitkár üdvözölte a gyermekek hazatelepítését, a Twitteren azt írta, addig folytatják a Szíriában raboskodó francia gyerekek hazaszállítását, ameddig szükséges, azért, hogy megvédjék őket.

Reagált a történtekre a Nemzeti Tömörülés párt tagja, Sébastien Chenu is, a Nemzetgyűlés alelnöke. A politikus véleménye szerint a francia dzsihadista nők ügyében a helyi hatóságoknak kellene dönteni, Irakban vagy Szíriában kellene őket bíróság elé állítani. Chenu szerint csupán a gyermekek hazatelepítése tekinthető humanitárius cselekedetnek, a nők saját döntésük alapján mentek Szíriába és személyükben potenciális emberi bombákat visznek be az országba, hozzátéve, hogy Franciaországnak nem érdeka a dzsihadista nők hazaszállítása.

Egy friss felmérés, melyet a CSA Intézet készített a CNews hírportál megbízásából, mindeközben arra világít rá, hogy a lakosság ennél jóval szigorúbban vélekedik a témáról. A felmérésből kiderül ugyanis, hogy

a francia lakosság 59 százaléka ellenzi a szíriai fogolytáborokban élő francia állampolgárságú gyerekek hazatelepítését.

Az 59 százalékon belül a megkérdezettek 31 százaléka határozottan ellenzi a Szíriában fogva tartott francia dzsihadisták gyermekeinek hazatelepítését, míg 28 százalék úgy nyilatkozott, hogy inkább ellene van, mint mellette. Ami a francia állampolgárságú dzsihadista gyerekek hazaszállításának támogatását illeti, a válaszadók mindössze 10 százaléka nyilatkozott igennel.

A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek életkorát illetően nagy különbségek vannak a vélemények között, az idősebbek ugyanis nagyobb arányban ellenzik a gyerekek hazaszállítását, mint a fiatalok. Az 50 és 64 év közöttiek 64 százaléka határozottan ellenzi az akciót, őket követik a 65 év felettiek 61 százalékkal, majd a 25 és 34 év közöttiek, akik 56 százalékban visszautasítják, hogy Franciaországba szállítsák a terroristák gyerekeit. A fiatalabb korosztály tagjai ennél jóval empatikusabbak a hazatelepítendő gyerekek iránt, különösen a 18 és 24 év közöttiek, akiknek csupán az 52 százaléka ellenzi a hazaszállítást. Részletesebben az 52 százalék úgy oszlik el, hogy 43 százalék inkább ellenzi az ötletet, mint támogatja, és csak 9 százalék van határozottan ellene. Összességében a 35 év alatti fiatalok 45 százaléka támogatja a hazatelepítést.

A válaszadók politikai hovatartozása szerint is nagy eltérés mutatkozik, a zöld párt szimpatizánsainak 71 százaléka támogatja a hazatelepítést, őket követi a baloldali Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) szavazótábora 69, majd a radikális baloldal támogatói 68 százalékkal. A szocialista párt támogatói azonban már nem tartják olyan jó ötletnek a hazatelepítést, ugyanis mindössze 57 százalék támogatja a kiskorúak Szíriából való hazaszállítását. Abszolút középen helyezkednek el a felmérésben a Reneszánsz elnevezésű kormánypárt szavazói, akik 51 százalékban ellenzik, 49 százalékban pedig támogatják a hazatelepítést. Ami a jobboldali szavazótábort illeti, az Éric Zemmour nevéhez fűződő Reconquête (visszahódítás) nevű párt támogatóinak 90 százaléka, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés támogatóinak 81, a republikánusok szimpatizánsainak pedig 74 százaléka határozottan ellenzi, hogy Szíriából Franciaországba telepítsék a dzsihádista gyerekeket.

A CNews cikkéből az is kiderül, hogy

jelenleg több mint 150 ilyen gyermek tartózkodik Franciaország területén,

az előző években, 2016 óta hazaszállítottak már 126 kiskorút, ehhez a számhoz adódik a július 5-én hazatelepített 35 gyerek. A szóban forgó gyermekeket egy speciális protokoll alapján látják el Franciaországban, érkezésüket követően számos fizikai és pszichológiai tesztet végeznek rajtuk állapotuk felmérésére. A gyerekekről a Gyermekjóléti szervezet gondoskodik, a most hazaszállított 35 kiskorút először a Párizs közelében lévő Yvelines megye Les Mureaux nevű településén lévő központban helyezték el őket, ahonnan tovább szállítják őket más megyékbe, a családjuk közelébe, a 35 gyerekből mindössze nyolcan maradnak Yvelines megyében. A gyerekeket egytől egyig nevelőcsaládoknál vagy gyerekfalvakban helyezik el, ahol szakemberek felügyelnek rájuk.

A dzsihadista gyerekek hazatelepítésével kapcsolatban megosztott egy videót Damien Rieu jobboldali politikus, azt kérdezve, hogy vajon mivé fognak válni a hazaszállított gyerekek. A felvételen két tíz év körüli kisfiú beszélget egy férfival félig francia, félig arab nyelven. A gyerekek vállán géppuska lóg és elmondásuk alapján egyikük strasbourgi, a másik pedig toulouse-i. A férfi által mondottakból tisztán kihallatszik az Allah Akbar kifejezés és az is kiderül, hogy a felvétel Szíriában készült. Az egyik fiú elmondása alapján Mohammed Merah-t képviseli, azt a terroristát, aki 2012 márciusában egy merénylet sorozatban összesen hét embert gyilkolt meg a dél-franciaországi Touloouse városában és környékén. A férfivel március 22-én végeztek a kommandósok, mivel nem adta meg magát.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

children of jihadists, france, repatriated, survey