A franciák többsége ellenzi a nyugdíjreformot

A francia jobboldali párt elnöke egy interjúban arról beszélt, hogy a kormánynak meg kellene hallgatnia a népet és az ellenzéket is, a politikus szerint ez az egyetlen módja annak, hogy az ország kilábaljon a társadalmi feszültségből. Egy, a minap készült felmérés szerint a lakosság 68 százaléka ellenzi a kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreformot, egy másik felmérés pedig a miniszterelnök és az államfő egyre csökkenő népszerűségét mutatja.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 23. 14:47

Franciaországban rendkívül feszült a helyzet a kormány nyugdíjreformja miatt, az elégedetlenség olyan mértékű, hogy január 19-én országos sztrájkot és tüntetéseket tartottak, a belügyminisztérium adatai szerint több mint egymillióan vonultak az utcára, hogy a rendelkezés ellen tiltakozzanak.

A BFMTV cikkéből kiderült, hogy ez volt az évszázad harmadik legnagyobb megmozdulása. A legtöbben, 1,23 millióan 2010. október 12-én vonultak az utcára országszerte a franciák, hogy Eric Woerth akkori munkaügyi miniszter nyugdíjreformja ellen tiltakozzanak, hét évvel korábban, 2003-ban pedig 1,13 millióan tüntettek az úgynevezett Fillon-törvény ellen, a mostani 1,12 millió ember részvételével megrendezett tüntetés tehát a harmadik helyen áll.

A Borne-kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreformot a francia bal-és jobboldal egyaránt ellenzi, de míg a baloldal a szakszervezetekkel az utcára vonult tüntetni, addig a jobboldal inkább nyilatkozataiban bírálja a rendelkezést. Így tett a Nemzeti Tömörülés nevű párt elnöke, Jordan Bardella is, aki a Grand Rendez-Vous című műsorban arról beszélt, hogy az elkövetkező napokban nehézséget jelenthetnek majd a megmozdulások és fennáll az utcai blokádok veszélye. A jobboldali politikus szerint a kialakult társadalmi feszültség egyetlen megoldása az lenne, ha a kormány meghallgatná az ellenzék és a nép véleményét, Berdella ezért úgy véli, hogy népszavazást kellene tartani a nyugdíjreformmal kapcsolatban.

A népszavazás létjogosultságával kapcsolatban a jobboldali politikus arról is beszélt, hogy egy, a közelmúltban készült felmérés szerint a francia lakosság többsége ellenzi a nyugdíjreformot.

Bardella az Ifop közvélemény-kutató intézet január 16-án közzétett, január 11. és 12. között készült felméréséről beszélt, mely szerint a franciák 68 százaléka ellenzi a nyugdíjreformot. A megkérdezettek politikai hovatartozását illetően a kormánypárt szimpatizánsainak 74 százaléka támogatja a nyugdíjreformot, míg a jobboldali szavazók körében ez az arány mindössze 19 százalék, a baloldal támogatóinak pedig csupán 12 százaléka helyesli a reformot.

A válaszokból az is kiderült, hogy a megkérdezettek 51 százaléka szimpatizál azokkal, akik január 19-én az utcára vonultak tüntetni a nyugdíjreform ellen.

Az Ifop közvetlenül a tüntetés előtt is megkérdezte a lakosságot a megmozdulással kapcsolatban és kiderült, hogy a január 17-én és 18-án megkérdezettek 72 százaléka határozottan ellenzi a nyugdíjreformot.

Az Ifop az államfő és a miniszterelnök népszerűségéről is kérdezte a franciákat, és kiderült, hogy mind Emmanuel Macron, mind Élisabeth Borne népszerűsége csökkenő tendenciát mutat.

A válaszokból kiderül, hogy az államfő tevékenységével a megkérdezettek 65 százaléka elégedetlen, ami decemberhez képest 3 százalékos növekedést jelent.

Élisabeth Borne kormányfő népszerűsége is csökkent, december óta négy százalékkal kevesebben elégedettek a tevékenységével, mindössze 32 százalék.

A szakszervezetek a nyugdíjreform elleni következő országos megmozdulást január 31-re tervezik.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, jordan bardella, macron and borne less popular, pension reform, referendum, tensions