A gyilkosságok fele megoldatlan maradt

A statisztikák szerint a 2020-ban elkövetett gyilkosságok 50 százaléka megoldatlan maradt. Ez nagy csökkenés a korábbi adatokhoz képest, ugyanis 1980-ban az emberöléseknek még a 71 százalékát göngyölítették fel.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 3. 10:56

Az FBI által közzétett adatok két különböző elemzése kimutatta, hogy az Egyesült Államokban 2020-ban elkövetett gyilkosságok körülbelül 50 százaléka megoldatlan maradt.

A New York Post szerint az FBI adatainak elemzései azt mutatják, hogy 1980-ban az emberölések 71 százalékát tekintették megoldottnak, ez az arány azonban 2020-ra, az adatok utolsó összeállításakor már 50 százalékra esett vissza.

Mivel nem létezik olyan nyilvánosan hozzáférhető kormányzati adatbázis, amely országos szinten számolja az emberöléseket, és azt, hogy azok megoldott vagy megoldatlan ügyekké válnak, így két különálló nonprofit szervezet, a Murder Accountability Project és a Marshall Project elemezte az FBI által közzétett adatokat.

A Marshall Project megállapította, hogy 2020-ban 2 gyilkosságból körülbelül 1 tekinthető megoldottnak. A Guardian című lapnak nyilatkozva a Murder Accountability Project alapítója azt mondta, „a határán vagyunk annak, hogy mi legyünk az első olyan fejlett ország, ahol az emberölések többsége felderítetlen marad”.

A John Jay College of Criminal Justice egyik professzora, Peter Moskos a Marshall Projectnek elmondta, „ha az emberek folyamatosan kritizálják a rendőrséget, természetes, hogy az emberek kevésbé lesznek hajlandóak beszélni a rendfenntartókkal, ami akadályozza a nyomozást”.

A Murder Accountability Project elnöke, Thomas Hargrove pedig elmondta, hogy szilárdan hisznek abban, hogy az emberölések felderítési arányának csökkenése az erőforrások, nyomozók, törvényszéki technikusok, bűnügyi laboratóriumi kapacitás és a személyzet nem megfelelő képzésének és nem megfelelő elosztásának eredménye.

NAGYVILÁG

Címkék:

defund the police, murder victim, united states of america