A jobboldali politikus kőkeményen számonkérte a belügyminisztert

A francia ellenzéki képviselő a párizsi pályaudvaron hat embert megkéselő bevándorló kapcsán rákérdezett a belügyminiszternél, hogy vajon mikor fogja kitoloncolni az összes engedély nélküli bevándorlót az országból. Mindeközben Brüsszelben is késelés volt egy pályaudvaron, az elkövetőt egy civil rendőr fékezte meg.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 19. 09:20

Alaposan nekiment Gérald Darmanin francia belügyminiszternek a jobboldali Nemzeti Tömörülés politikusa, Antoine Villedieu. Az ellenzéki politikus megkérdezte a minisztertől, hogy mikor szánja rá magát arra, hogy végre az összes olyan személyt kitoloncolja az országból akik ellen kiutasítási határozatot adtak ki a hatóságok. A téma azzal a támadással kapcsolatban vetődött fel, amit egy bevándorló követett el a minap a párizsi Gare du Nord pályaudvaron. A támadó hat embert sebesített meg, köztük egy rendőrt is, mielőtt megfékezték.

A történtek után derült ki, hogy a támadó egy líbiai születésű bevándorló, aki nem is tartózkodhatott volna Franciaországban, mivel 2022 nyarán kiutasítási határozatot adtak ki ellene a hatóságok. Antoine Villedieu jobboldali politikus a belügyminiszterhez intézett parlamenti felszólalásában az egész francia kormányt felelőssé tette, a következő kijelentést téve:

„Önök mindannyian felelősek, legyen az az ideológiai elvakultságuk, a naivitásuk vagy akár a Brüsszeltől való függőségük miatt”.

Az ellenzéki politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy Emmanuel Macron 2019-ben ígéretet tett rá, hogy egytől egyig kitoloncolja az országból azokat a külföldi állampolgárokat, akik illegálisan tartózkodnak francia földön és bűncselekményt követnek el.

Nos, az államfő évekkel ezelőtt tett ígéretét azóta sem váltotta valóra, így fordulhatott elő, hogy egy olyan ember késelt a forgalmas fővárosi pályaudvaron, aki már nem is tartózkodhatott volna Franciaországban, ám nem ez volt az egyetlen késes támadás a közelmúltban.

Amint arról hírügynökségünk korábban beszámolt, mindössze pár nappal a párizsi támadás után Strasbourgban is hasonló eset történt, egy késsel felfegyverkezett férfi a nyílt utcán a járókelőkre támadt, végül egy szolgálaton kívüli rendőr tette ártalmatlanná. Ezt a támadást is bevándorló követte el, egy koszovói állampolgár.

Brüsszelben is hasonló támadás történt, a Bruxelles-Midi pályaudvar várótermében egy férfi egyszer csak felpattant a székről és nekiesett egy, a közelében békésen várakozó utasnak, áldozatát a nyakán sebesítette meg, majd elkezdett a késsel hadonászni.

A támadót végül egy civil rendőr fegyverezte le, egy jól időzített mozdulattal a hátára vetette magát és a földre teperte.

Az Rtl.be értesülései szerint a támadót megfékező férfi egy francia rendőr, a lap úgy tudja, hogy a késelőn kívül még egy személyt őrizetbe vettek a hatóságok.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

expulsion, france, gerald darmanin, knife attack, migrants