A szegénység és a bevándorlás a magas csecsemőhalandósági ráta hátterében

Franciaország egyik legszegényebb megyéjében komoly szerepe van a bevándorlásnak abban, hogy a csecsemőhalandósági ráta 50 százalékkal magasabb, mint az országos átlag.

NAGYVILÁG 2023. SZEPTEMBER 7. 12:18

Az 1000 születésre jutó 5,4 egyéves kor előtti halálozással Seine-Saint-Denis megye rendelkezik a legmagasabb csecsemőhalandósági rátával a kontinentális Franciaországban, hívja fel a figyelmet az Actu francia hírportál az Insee kutatócég által közzétett tanulmányra. Eszerint ez 50 százalékkal magasabb, mint az országos átlag, a tengerentúli megyékben azonban néhol még ennél is magasabba a csecsemőhalandóság. Mayotte, Francia Guyana, Guadeloupe, Martinique-ban és Réunion megyékben ez a szám 6,7-8,9 között mozog.

Ami közös ezekben a megyékben, az a szegénység magas szintje.

Az ok-okozati összefüggést Magali Barbieri, az Institut national d’études démographiques (INED) demográfiai kutatóintézet kutatási igazgatója is megerősítette:

“A bizonytalan körülmények között élő nőknek problémáik lehetnek az orvosi vizsgálatokkal. Amikor terhesek, más prioritásaik vannak: élelem, lakhatás, a családon belüli erőszak elkerülése… Így a terhesség a második helyre kerülhet”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy bár általában ugyanúgy hozzáférnek az egészségügyi ellátáshoz, mint bármely más nő Franciaországban, hiányzik az információ. „Támogatást kell nyújtanunk a helyi egyesületeknek, amelyek a legjobb helyzetben vannak ahhoz, hogy ilyen típusú információkat terjesszenek a nők körében”.

Seine-Saint-Denis megyében egy másik fontos tényező a bevándorló népesség jelenléte, különösen a Szaharától délre fekvő afrikai országokból. Ezt a megállapítást a Magali Barbieri által végzett INED-kutatás is megerősíti.

Seine-Saint-Denis az a megye, ahol a legmagasabb a bevándorló nők aránya, akiknek számos olyan sajátos egészségügyi problémájuk van, amelyek már a megérkezésükkor is jelen voltak. Ezek közé tartozik az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás, ami több koraszüléshez vezet – áll a tanulmányban.

De egy másik problémára is felhívják a figyelmet:

Egy másik tényező a nyelvi és kulturális probléma. Kommunikációs problémák merülnek fel, mind a nőkkel, akik nehezen értik meg a terhesség alatti orvosi folyamatokat, mind pedig az egészségügyi személyzettel, akik nincsenek felkészülve a nem orvosi problémák kezelésére.

Ez különösen koordinációs problémákat okoz – teszi hozzá a tanulmány.

NAGYVILÁG

Címkék:

france, migration, seine-saint-denis