A vámosok is fegyvert kapnak, hogy meg tudják védeni magukat a drogbandákkal szemben

A svéd határon is riasztóan megnőzz a súlyos, erőszakos bűncselekmények száma.

WORLD JANUARY 22. 2024 13:27

A svédországi vámtisztviselőket szolgálati pisztolyokkal és puskákkal szerelik fel, hogy megvédjék magukat a drogbandák ellen, miközben a svéd határon riasztóan megnőtt a súlyos, erőszakos bűncselekmények száma.

A svéd kormánynak hétfőn benyújtott jelentés nyomán kiadott sajtóközleményben a fő vámügyi tisztviselő elmondta, hogy a szervezetnek kötelessége gondoskodni munkatársai biztonságáról, akik egyre nagyobb valószínűséggel kerülnek kapcsolatba az európai határokon át kábítószereket csempésző erőszakos bűnözőkkel, írja a RMX News hírportál.

Az egyre súlyosabbá váló bűnözés, és a közelmúltbeli események miatt most biztonságosabb munkakörülményeket kell teremtenünk – mondta Charlotte Svensson vámügyi főigazgató.

Kifejtette, hogy egyre gyakrabban koboznak el nagy mennyiségű kábítószert „erőszakra hajlamos bűnözőktől”, akik a legfoglalt áru utcai értékét figyelembe véve képesek inkább rátámadni a vámosokra.

Jelenleg a svéd vámtisztviselők csak gumibotokkal és paprikaspray-vel vannak felszerelve.

„Svédországban a bűnözők szemrebbenés nélkül lőnek, és senki nem tudja garantálni, hogy nem teszik ugyanezt, ha kábítószerrel vagy fegyverrel kapjuk el őket” – mondta egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő az SVT Nyheter svéd állami televíziónak.

Ahogy arról már a V4NA is beszámolt, Svédországban soha nem látott szintre emelkedett a bandabűnözés, a robbantások és a lövöldözések száma is ismét rekordot döntött tavaly.

Tavaly szeptemberben Anders Thornberg svéd országos rendőrfőkapitány úgy fogalmazott, hogy

Svédország a véres bandaháborúk és lövöldözések soha nem látott hullámának tanúja

– emlékeztet a RMX News.

„Több 13 és 15 év közötti fiút megöltek, egy bűnöző édesanyját saját otthonában gyilkolták meg, egy fiatalembert pedig munkába menet lőttek le Uppsalában” – sorolta a legszélsőségesebb példákat a svéd rendőrfőnök egy televíziós sajtótájékoztatón.

2022-ben rekordszámú, 60 halálos áldozattal járó lövöldözést regisztráltak országszerte, és tavaly december elejéig, 2023-ban már 50 embert öltek meg lövöldözésekben. Emellett 140 robbantásos merénylet is történt, ami jelentősen meghaladja az előző évben regisztrált 90 esetet.

A svéd rendőrség becslései szerint országszerte mintegy 30 000 embernek van közvetlenül kapcsolata a bandabűnözéssel, köztük 9000 aktív tagnak és 21 000 hozzájuk kapcsolódó személynek, akik közül sokan kiskorúak, akiket egyre inkább arra készítenek fel, hogy a bűnbandák nevében súlyos bűncselekményeket kövessenek el.

A kábítószeren kívül a Svéd Vámhivatal 2023-ban 93 millió svéd korona (8,15 millió euró) készpénzt is lefoglalt a határokon, ami 22 millió koronával több, mint egy évvel korábban.

„A bűncselekményekből származó jövedelmet kiviszik Svédországból, hogy aztán más országokban mossák tisztára. A pénz aztán a kábítószer-kereskedelmet és a csempészetet irányító bűnözők zsebébe kerül. Ez ellen természetesen küzdenünk kell” – tette hozzá Svensson.

WORLD

Tags:

crime, Customs officials, sweden