Arabok klánháborúja tartja rettegésben a lakosokat

Szinte mindennapos, hogy Essen utcáin arab klánok tagjai verekednek össze, a helyi lakosok félnek az utcára merészkedni, a rendőrség pedig tehetetlen a klánháborúval szemben.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 2. 11:56

Két rivális arab család háborújától hangosak Essen utcái, szinte nem telik el úgy nap, hogy a két klán tagjai ne csapnának össze fényes nappal. Legutóbb mintegy négyzázan verekedtek össze az utcán, rengetegen megsérültek, egyiküket nyakon szúrták, azóta is válságos az állapota. Egy másik alkalommal pedig csaknem száz klántag esett egymásnak, akik a közeli étteremből szerzett asztalokkal székekkel és evőeszközökkel dobálták egymást. A helyi lakosok napok óta félnek az utcára merészkedni, a rendőrség pedig tehetetlen, hiszen ha letartóztatják a klántagokat, néhány óra múlva ismét szabadon kell engedniük azokat.

Észak-Rajna-Vesztfália tartományban évek óta komoly problémát okoznak a bevándorlók. Márciusban a tartomány belügyminisztere kénytelen volt betiltani a Nuralislam nevű iszlamista mecsetszövetséget, mert a működtetőiről kiderült, hogy közel álltak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ideológiájához, és azt továbbadták a mecset látogatóinak, akik között gyermekek is voltak. Egy razzia során a hatóságok négy lakásban mobiltelefonokat, laptopokat, adathordozókat foglaltak le. A rendőrséghez került egy jármű, valamint egy bankszámláról nagyjából 54 ezer euró is.

Herbert Reul kereszténydemokrata belügyminiszter rámutatott, hogy egy férfi, aki közvetlen kapcsolatban állt a későbbi berlini karácsonyi piaci merénylővel, Anis Amrival, szintén a mecsetszövetségbe járt. A férfi szoros kapcsolatban állt a hildesheimi Abu Walaa-val is, akit az Iszlám Állam németországi képviselőjének tartottak. Az Irakból származó Abu Walaa-t tavaly tíz és fél év börtönbüntetésre ítélték a terrorszervezet támogatásáért.

Reul belügyminiszter szerint a most betiltott Nuralislam mecsetegyesület az Abu Walaa-hálózat toborzóközpontjaként is szolgált. Úgy véli, hogy „itt szerezték be a terrorhoz szükséges személyzetet˝ és többek között ez a hálózat szervezte meg legalább hét fiatalember elutazását az Iszlám Állam szíriai és iraki harci zónáiba. A Nuralislam mecsetben tartott prédikációkban többször hangzottak el uszítások a más vallásúak ellen. Egy Európa-szerte ismert szalafista prédikátort többször is meghívtak Dortmundba.

Májusban pedig egy motorosokból és egy bevándorlókból álló banda közötti vita fajult utcai lövöldözésbe Duisburg belvárosában. Az összecsapás során legalább 19 lövést adtak le, és többen megsérültek. Egy járókelő videóra vette az eseményeket és megosztotta a közösségi oldalán.

A rendőrség eleinte legalább 15 embert gyanúsított az ügyben, végül senkit sem állítottak elő. Stephan Brandner, az Alternatíva Németországért (AfD) párt szóvivő-helyettese akkor azt mondta, hogy a bevándorló családok által dominált szervezett bűnözés kihasználhatja a nehéz németországi gazdasági helyzetet. Hozzátette, hogy

“a vadnyugat ismét megmutatta brutális oldalát, amikor Duisburgban egy lövöldözésben mintegy száz férfi fordult egymás ellen a klánok miliőjéből. Lövések dördültek, és legalább négy klántag súlyosan megsérült. A rendőrség és a katasztrófavédelem csak a szokásos gyanúsítottak után takaríthatott és végezhetett kárelhárítást. A bűnözők a klánt az állam fölé helyezik, és megvetik Németországot. Ezt újra és újra megmutatják az olyan lövöldözésekkel, mint a duisburgi”

– jegyezte meg Brandner.

NAGYVILÁG

Címkék:

germany, migrants, war