Attól tartanak a dolgozók, hogy "fehérebb lesz a vállalat, ha be kell járni dolgozni"

A nagyvállalat munkavállalóinak egy csoportja szerint ha be kell járniuk dolgozni, akkor időt és energiát pazarolna a cég, ráadásul fehérebbé, és a férfiak által jobban uralttá válna a vállalat.

NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 5. 18:59

Néhány munkavállaló ellenzi, hogy az Apple visszaküldi az alkalmazottak egy részét az irodába. Az „Apple Together” nevű csoport, amely a vállalat összesen 165 ezer alkalmazottjából mintegy 200-at tömörít, a múlt héten nyílt levelet írt az Apple vezetőinek „Gondolatok az irodához kötött munkáról” címmel.

A csoport azt írta, hogy a munkavállalóknak és a vezetőknek eltérő elképzeléseik vannak arról, hogy milyennek kellene lennie a munkának a jövőben. Azt mondták, hogy az irodába való visszatérés rengeteg időt és erőforrást emésztene fel.

A személyes együttműködés szerintük fontos a kreatív folyamathoz, de nem olyasmi, amire minden héten szükség van. „A Hybrid Working Pilot az egyik legkevésbé hatékony módja annak, hogy mindenki egy szobában legyen, ha időnként szükség van rá. Ami a kreativitáshoz és a kiváló munkához sokunk számára szintén szükséges, az az elmélyült gondolkodásra szánt idő. Az irodában való tartózkodás azonban gyakran nem teszi ezt lehetővé, különösen nem sok újabb irodánkban, amelyek nyitott alaprajzúak, és amelyek miatt nehéz hosszabb ideig bármire is koncentrálni ” – állítja az Apple Together.

A csoport amiatt is aggódik, hogy ha az alkalmazottakat arra kényszerítik, hogy az irodában dolgozzanak, akkor, akkor megváltozna a vállalat összetétele. „Ez fiatalabbá, fehérebbé, férfiasabbá, munkaképesebbé teszi az Apple-t, egyszóval ahhoz vezet, hogy kiváltságok döntenek arról, hogy ki dolgozhat az Apple-nél, nem pedig az, hogy ki lenne a legmegfelelőbb”

– tették hozzá a nyílt levélben, amelynek a végén a csoport arra szólította fel a vezetőket, hogy ne próbálják meg többé szabályozni, hogy milyen gyakran kell az irodában dolgozni.

A vállalat április 11-én vezette be hibrid munkarendjét, amely szerint a vállalati dolgozóknak hetente legalább egyszer be kell menniük az irodába. Május végén ez úgy változik, hogy a dolgozóknak legalább heti három napon kell az irodában dolgozniuk.

NAGYVILÁG

Címkék:

apple, critical race theory