Baloldali parlamenti képviselő is részt vett a rendőrellenes felvonuláson – videó

Baloldali parlamenti képviselő is részt vett a rendőrellenes felvonuláson – videó

A rendőri erőszak és rasszizmus elleni felvonuláson a bevándorló hátterű, takarítónőből lett politikus szemmel láthatóan rendkívül jó viszonyban van a rendőrgyűlölő Assa Taroréval. A nő hat éve elhunyt bűnöző öccse emlékére rendezett felvonuláson a politikus arról beszélt, hogy a külvárosokban a rendőrök megölik a gyerekeiket, holott épp a külvárosi fiatalok voltak, akik annak idején elindították a zavargásokat.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 4. 16:53

Nagyszabású felvonulást rendezett a Párizs közeli Beaumont-sur-Oise nevű településen Assa Traoré, a francia George Flyodként is emlegetett többszörösen visszaeső bűnöző, Adama Traoré nővére.

A 24 éves fiatalember 2016 nyarán hunyt el rendőri intézkedést követően, az őt igazoltatni szándékozó rendőrök elől menekült, amikor elfogták, később a rendőrőrsön hunyt el, feltehetően szívproblémája miatt, ám a halál pontos oka máig tisztázatlan.

A Traoré család lakóhelyén 2016 óta minden érvben megrendezi a klán feje, Assa Traoré a felvonulást, ám az idén csupán feleannyian vettek részt rajta, mint tavaly, mindössze 700 ember volt kíváncsi a francia BLM mozgalom rendőrellenes megmozdulására, derül ki a Le Parisien cikkéből.

A lap kitér rá, hogy a mostani megmozdulás alkalmával Assa Traoré azzal vádolta meg az igazságszolgáltatást, hogy tétlenségével az ügyben érintett három csendőrt védi, mivel még mindig nem emeltek vádat ellenük.

Assa Traoré kilátásba helyezte, hogy ha nem történik semmi és nem emelnek vádat a csendőrök ellen, akkor szeptemberben középületeket fog elfoglalni, mivel szerinte nincs más választása, csak így fogják meghallgatni.

Hozzátette, hogy igazságszolgáltatás nélkül nem lesz béke, ami felér egy fenyegetéssel.

A megmozduláson, bár minden eddiginél kevesebben voltak, részt vett néhány ismert személy is, ott volt például Rokhaya Diallo francia újságíró, író, filmrendező, antirasszista aktivista, aki úgy véli, nyomást kell gyakorolni a hatóságokra annak érdekében, hogy válaszokat kapjanak a történtekkel kapcsolatban.

Feltűnt a tömegben az egyik baloldali politikus, Rachel Keke is, akinek politikai pályája üstökösként ível felfelé az Engedetlen Franciaország nevű pártnak köszönhetően. A bevándorló háttérrel rendelkező, 48 éves elefántcsontparti születésű nő takarítónőből lett politikus, a június 19-i parlamenti választásokon a szavazatok 50,3 százalékával került be a parlamentbe a Nupes baloldali koalíció színeiben, legyőzve Roxana Maracineanu korábbi sportminisztert, írja a Le Monde nevű lap.

Rachel Keke szemmel láthatóan rendkívül jó, baráti viszonyban áll a Traoré klánt vezető Assa Traoréval, a hétvégi felvonuláson készült képsorok is erről tanúskodnak, a két nő egymást átölelve vonult fel a település utcáin.

Az Engedetlen Franciaország politikusa vehemensen szólalt fel a rendőri erőszak ellen, „a külvárosokban ellenőrzik és megölik a rendőrök a gyerekeinket, ez így nem mehet tovább, a gyerekeink nem válhatnak a rendőri erőszak áldozatává” – mondta.

Nem a szobalányból lett politikus az egyetlen a francia baloldalon, aki gyilkossággal vádolja a rendőrséget, a koalíció vezetője, Jean-Luc Mélenchon nagy vitát keltett június elején azzal a kijelentésével, hogy a rendőrség öl.

A témával foglalkozott a Le Point nevű lap is, melynek cikkéből kiderül, hogy a francia bűnüldöző 1977 és 2020 között összesen 747 embert öltek meg Franciaországban, ami évente átlagosan 17 esetet jelent. A cikkből kiderül, hogy az esetek több mint fele Párizs, Lyon és Marseille városaiban és azok vonzáskörzetében történt, ugyanakkor Vendée, Côtes-d’Armor, Allier, Indre, Cher, Creuse, Corrèze, Cantal, Nièvre és Lot megyékben 1977 óta egyetlen személy sem vesztette életét a rendőrök keze által.

Franciaországban ugyanakkor valóban nagy gondok vannak a külvárosokban bandába verődő „gyerekekkel”, de nem egészen olyan értelemben, ahogy arról a baloldali politikus beszélt. A Párizzsal szomszédos, túlnyomórészt muszlimok lakta Seine-Saint-Denis megyében rengeteg problémát jelentenek a magukat kiskorúnak mondó, ám valójában 18 év feletti migráns hatterű bűnelkövetők, akik bandába verődve rettegésben tartják a környéket, és rendszeresen a kiérkező rendőrökre támadnak.

Az első úgynevezett városi erőszak a 70-es évek végén jelent meg Lyon La Grappinière nevű kerületében és 2005-ben történt a legsúlyosabb rendőrök elleni támadás, miután október 27-én áramütés következtében meghalt két tinédzser, Zyed Benna és Bouna Traoré, amint épp a rendőrség elől menekültek, írja a France Info. A történtek miatti zavargások Clichy-Monfermeil-ben kezdődtek, majd átterjedtek több településre is, név szerint említi a sajtó az Évry, a Grigny, a Corbeil-Essonnes és a Brétigny-sur-Orge nevű településeket. Ezt követően még több francia külvárosban zavargások törtek ki, az észak-afrikai származású fiatalok Molotov-koktéllal támadtak a rendőrökre, a helyzet odáig fajult, hogy végül 2005. november 9-én rendkívüli állapotot hirdetett és kijárási tilalmat vezetett be a kormány.

Összességében 300 városban több mint 9000 járművet semmisítettek meg a zavargás résztvevői és 200 millió eurós kárt okoztak.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, french suburbs, left-wing politician, police accused, rachel keke, traore comittee